Wednesday, February 25, 2015

rahsia masak daging cepat empuk

semalam kan masak kari daging, aku rasa da dkt 2 jam la konon mrebus nye. skli masa makan masih liat. spoil betollah. nasib ler laki aku yg baik hati x kondem kaw2 punyer. tpaksa la makan kuah saje dgn sayur pucuk manis lemak campo keledek tu dgn sambal belacan. hahaha..

tp, sayur tu sedap la. aku kan b4 masak mesti cek resepi kat tenet dlu. so, klo ikot betol2 msti sedapla. sedap bermakna sebab laki aku makan banyak tataula kalo dia lapo..dahtu dia habiskan..kan kan? hahaha

so rini b4 aku cek tenet, bertanya dengan ajis cane nk empukkan daging. dia kan serba tahu =D untungla dok depan dia. hahaha...mcam goggle okeh dia ni.

katanya

  • rebus daging lama2 (common la kan) lebih dr 2-3 jamlah baru boleh makan.
  • kena rebus daging tu & letak sudu dlm periuk tu masa proses merebus. (x pernah try, tp biasa nampak klo orang basuh periuk kenduri, berterabur sudu2 dlm periuk beso tu)
  • campo daun nangka masa rebus daging tu (x pernah try juga)
  • yg ni 1st tym tahu, ajis ckp b4 masak gaul dlu dgn halia yg ditumbuk hancur n letak sedikit garam. pastu biarkan (biarkan berapa lama aku lupa nk tya) n b4 masak basuh balik bg hilang semua halia2 tu.  
ok, pasni bole cuba masak daging lagi. hihih..

aku mmg x masak daging ni, biasa jumpa masa raya je x pon raya korban. lagipon, kat sabah susah jumpa daging lembu, biasa ada daging kerbau je. so, lagi la aku x nk masak daging sbb kalau x reti masak akan berbau. hihih..daging kambing? hahahah...lagila tidak akan ku masak. sbb x reti makan. kalo termakan pon sebab masa makan org x bgtau tu daging kambing n myb sbb org nye pandai masak so x berbau dagingnye.

sekian.

No comments:

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com