Wednesday, January 25, 2012

simpton apekah?

benda ni da berlaku lama, agaknya sejak 3 minggu lepas. cuma aku tak endahkan sampaila masa berjalan dengan karimah dan pegi rumah tailor semalam. 

karimah tegur aku pelik macam x larat bila stop kat putatan amik stok tupperware. mn taknye, aku tertunduk2 pegang leher aje dan urut dada. muka jgn cakap, serabai menahan gelora badai. reaksi aku tu buat karimah riso. nampak macam dah x bole nak meneruskan perjalanan aje. tapi, aku buat2 kuat. padehal, mmg sebenonye aku masa tu dah macam nak give up drive kete. penat layan nadi pelik dan nafas sekat2. 

masa kat rumah tailor pulak, tangan dan kaki kebas2. tetibe x lama pastu, tailor tegur kenapa nafas tersekat2. banyak kali la dia tanya, aku cakap pasal teruja tengok design baju konon =D aku sindri pon xtau napa jadi gitu, mcmana nak jawab soalan kat dia. 

bile ingat2 balik pasal ni, sebab derang dah tegur. aku sebenanya dah perasan juga. nafas sekat2 tu jadi pasal nadi dan degupan jantung macam x berapa nak stabil. sejak2 nadi cam x betul tu, aku ada hobi baru. asik2 nak raba2 leher kat urat nadi, ada satu minggu direk aku pakai tudung bawal aje g keje, sebab senang nak seluk masuk pegang leher.

ingatkan mende ni biasa2 je, pasal aku x sihat. seminggu lepas mula keje, badan start panas2 kena demam tapi x berapa teruk.still bole pegi keje. cuma, x baik2 sampai skang. kejap datang, kejap pegi.

pikiran aku sentiasa positif pasal nadi yg tetibe berubah rentak. alasan, tahun ni penat tergopoh gapah trun naik bangunan pegi kelas. walopon cuma ada dua kelas form 3 kat bangunan lama, tapi kelas fizik pun kena turun lab di bangunan lama tu jg. semua kn jalan jauh.

kadang2 aku x bape nak pkir positip jugala. sebab bile buat penerangan di whiteboard, ada rasa x dapat imbangkan diri, macam nak jatuh2 aje. banyak kali la jugak terjadi sepanjang beberapa mgu. tapi bila habis je kelas, aku lupa pasal tu. sebab seronok kelas dah habis =D nak cepat2 balik bilik dan rest.

ada lagi mende pelik, aku cepat berpeluh skg. walopon aku duduk diam2 kat kelas tunggu budak2 siapkan keje dan jugak waktu lepak dalam rumah. harusla pelik kenapa aku bole berpeluh tetibe je sebab aku bukan jenis cepat berpeluh, kalo joging 5 round pon takkan berpeluh. skang ni, buat maraton pegi kelas sejengkal je pun da menitik sampai berterabur nafas sebab nadi dah berpalu2. tu pasal, lebih baik aku turun awal nak pegi kelas supaya bole jalan lambat2 T_T nadi yang cepat bergerak buat aku letih dan ganggu sesi mengajar.

padahal, hosmet aku dah perasan, dia yang mula2 tegur aku macam pelik2 pastu suh makan ubat. aku angguk tapi tak makan pon =D benci gile makan ubat. eh, bile kemas2 peti ais tadi sambil susun limau mandarin. susun skali ubat2 yang ada, bertimbun satu kontena. sme aku yang punya. nampak sangat aku slalu sakit ;p

nafsu makan pon da kurang, bukan aku tanak makan, tapi takot nak makan. bile makan aje lepastu mesti nadi tetibe melonjak. kompom2 aku akan habis tenaga kat nadi mengepam kuat je. solution, mesti makan slow. kalo da lapor sampai bunyi2 perut baru pegi makan. selagi tak lapo jangan makan.

tadi, jiran pulak tegur pasal nampak aku asik pegang leher waktu borak dengan dia  pastu asik2 lap peluh. katanya, hari nak hujan pun berpeluh. speechless.. 

bile da rmi perasaan, cuak pulak. harap seblom mula keje da sihat.







13 comments:

najwa nano said...

darah rendah kot..better pergi check dengan doktor cepat.get well soon!

eiyra amieyra said...

pegila cek kak dila... dekat je pon klinik tuh... patutlah ari tuh pakai tudung bawal memanjang...

dkisneayu said...

dila....tu selalunya stress....pg jumpa doktor k....

cik chinta said...

najwa; alaa...xbest r klo kn drh rendah
eira; ni stress psl ko x ajak pegi kwin adik ko r ni, trus mo pengsan d putatan..wakakak
kayu; stress ape lg la aku ni kan? uhu

zOeY zAu YaH said...

cpt2 lah pergi check.takmo takut mkn ubt k?
tu antara tanda2..mgkin darah rendah mgkin juga yg lbh serius.
tlg lah jgn biar.takut jd truk mcm saya.
please2 gi check cpt2 k?
*saya selalu jd camtu.hampir setiap masa.mmg terseksa..so cpt2 gi check.

zOeY zAu YaH said...

lupa nk ckp,tang pgg dada,leher tu mmg mcm saya.kejap2 pgg sbb nadi saya mmg problem.blum campur dgn jantung n paru2 yg problem lg..org mmg ska tegur sbb pelik tgk kelakuan saya.
cpt2 check k.

cik chinta said...

zoey; setelah mendengar penerangan anda. sangat menakutkan. oke2. p cek. sebab td member da try pegang nadi. dia pon jadi takot. gile cepat. x normal

Edy Zaidi said...

g check cepat sebelum sesuatu yg buruk berlaku..tp harap2 la xde apa2 kan

cik chinta said...

yela2..menurut perintah. ehee

NorHaFydzah said...

so dah jumpa DR? ada masalah apa?? takut je baca...hihi ke demam rindooooo lagi ? hihi

cik chinta said...

ihihi...kelasss ko pye komen kan?

NorHaFydzah said...

wahhh...sudah semestinya..tengok berguru dengan siapa??? hoho rilek2... :))

cik chinta said...

sapa guru mulut xde insurans ko tu?

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com