Tuesday, November 15, 2016

kundasang war memorial

2 comments:
 balik dari desa cattle dah petang kan. dalam jam 4 lebih gitula. nak cari makan la. lapor. padehal da makan pon masa kat homestay ada bawa bekal. tapi dasar perut dragon cepat je lapor.

masa nak cari kedai makan kat pekan lalu la kundasang war memorial. singgahla kejap. sebab nak bergambar punye pasal. masuk sini kena bayar jugak. skang ni seme pon rm rm okeh. 

masuk kena bayar rm2 kot dewasa. bawah 3 tahun tak payah bayar ke apa tak sure. sebab firaz and firuz tak payah bayar.

 susah betol nak amik gambo hero ni. tau la ensem. gigi atas tu x tahan tumbuhnye.

 yang dewasa semua posing maut habis. yang kecik comel posing tahape.

 dalam ni tempat utk mengingati tentera british ke apa masa perang rasanya kat sini. tu la pasal semua bendera australia aje sini. dengan segala dia punye sejarah la. aku tak baca pon. 

rasa macam pegi autralia ada. dengan suasana binaan ala2 english gitu. lawa ni kalau amik gambo wedding. jimat x payah habis duit gi oversea.

 seperti biasa posing ala che ta. sini ada banyak garden dia pecah2. ada macam2 jenis la. ada rose saje. ada cactus. ada orkid. tapi aku punye henpon da hang banyak sangat gambor.

 bile firuz da dapat aiskrim dah tak heran nak amik gambor.








ni area belakang sekali lepas dari kolam yang panjang tu. keje kitorang masa jalan kali ni lompat saje. ni la yang buat full memory sebab kena capture banyak kali nak dapat posisi perfect.

datang jangan tak datang sini. memang cantik amik gambar.

Monday, November 14, 2016

makeup orang nikah

No comments:
dah lama kejadian ni. tak ingat bulan berapa. lepas ni kena setting ada date n time kat henpon waktu amik gambar.

malam sebelum kejadian main mesej dengan fatimah, pastu tetibe dia tanya boleh tolong mekap kan kazen dia nak nikah esok pagi. ape dia ingat aku pro mua ke boleh main sambar2? hahah

tapi, ai except jugak le the challenge. walopon koleksi makeup macam malu2 kucing nak kasi keluar. nasib baik tone kulit dia sama aje dengan aku so bolehla pakai fondation aku. sebab takde keje aku nak ada koleksi shade banyak kan since ai bukan mua. suke makeup sinri2 aje. tapi sejak beranak pinak ni. mana ada aje calit sapu. asal tak jadi mak jemah pegi keje.

ni pakaikan dia fondation baru beli kot. makeup forever. haha..best tekstur. tak rugi beli. harga rm180 kot sebijik.

tak le hebat. tapi okla. ada rupa. kihkihkih

dapat upah jugak tau. lepas la makan kfc. yela bukan mua kan. calit2 aje kasi berseri. lepas dapat upah guna plak semula bayar duit topup fatimah. hahah...hampeh.

Wednesday, November 9, 2016

desa cattle kundasang

1 comment:
 sampai2 kat kundasang lepas check in homestay tu kitorang jalan tempat yang dekat2 dulu. memang homestay tu dekat dah dengan mersilau. jalan naik keatas aje. jalan nak kesini memang tinggi ok. siap sedia aje la bau hangit enjin. yela, kete comel2 macam aku ni. hihih. tak perkasa nak daki bukit2 tinggi. tapi lenjan aje la.

kenapa kena pergi desa cattle? sebab nak bergambar ala2 bergambar di new zealand bersama kawanan lembu tompok2 hitam putih. dengan kabus2 lagi sejuk. takde la sejuk mana pon. kihkih

 kat sini ada jual produk2 tenusu macam susu, aiskrim. cheese. pizza. tapi musim cuti sekolah ni semua sold out bile dah petang.


 sampai kat sini kan petang dalam pukul 3 lebih. memang waktu lembu perah susu. tengok dari kawasan khas dari atas. bukan kau pergi perah pakai tangan depan2. ni zaman canggih. pakai mesin. cepat sikit. byk lembu nak dikejekan ni.

 ada juga kawasan untuk pegang lembu dengan bagi makan. kena beli rumput khas untuk bagi makan tu.

aku dengan ibu ayah malas dah nak merayap ke tempat bagi makan anak lembu tu. sebab awal tahun ni kitorang pergi dah pun. so lepak2 kat depan amik gambar banyak2. tu cucu asik la melekat dengan atuk. apesal tah. 

nampak belakang berkabus2 tu. memang lawa amik gambar. lembu pon masa petang2 ni berkeliaran tak ingat dunia. jadi lainkali nak pergi sini pergi petang2 lah. nak selfie dengan lembu terus pon boleh. datang pagi2 lembu tido lagi tu.

okbai.

 

Friday, November 4, 2016

zoraini homestay, kundasang

No comments:
masa pegi kundasang cuti depavali tu kitorang stay kat sini. untuk orang yang bawa keluarga banyak duduk sni sesuai. sebab ada dapur pastu katil banyak. sewa pon ok lah.

aku sewa bilik ada 3 katil. 2 jenis katil double yang bawah besar atas kecil. satu katil lagi double atas bawah sama saiz. total boleh muatkan hampir 10 org dewasa lah. sewa untuk bilik ni rm150 semalam. check in pukul 12 tengahari. check out pon pukul 12 tengahari.

tuala ada sediakan boleh minta dengan tuan rumah. sabun peket kecik pon ada bagi jugak. jenama may. hahah.

sewa sni bagus sebab dekat pekan. senang nak pegi makan.tak sampai 5 minit pun.
 


 ada bagi tv jeban sebiji. tapi nan hado siaran. ada kettle, cawan pastu ada bagi kopi instant. pinggan xde la ye.
 

 tandas kat luar bilik. share. takde water heater. aku tak mandi pon. haha..gosok gigi aje. agak leceh la sebab kena pakai elok nak pegi tandas. 

 ruang tamu kat luar terbuka. share2 lah.
 
ni tempat makan ramai2. kat luar jugak. siap bole bbq. bagi aku, setakat nak duduk tido ok je. sebab bile datang sini biasa aku jalan manjang. balik bilik tido jer. kalau nak honeymoon jangan pulak kau pi gatal nak tido sini. tak romantik langsung u.

Wednesday, November 2, 2016

cuti2 depavali

2 comments:

cuti depavali tahun ni panjang jugak. jadi bagi cadangan kat parents suh datang la sabah ni untuk habiskan tiket waran yang ada. sebab my mum tak nak datang terlalu lama. sebab banyak keje kat rumah sana nak setel. so, datang cuti kalini memang sesuai la sangat. sebab 5 hari aje. padahal berapa minggu lepas baru aje ayah datang sorang ziarah cucu dia.

sampai hari jumaat aku ambik kat airport. firaz aku ikat dalam car seat kat belakang. melalak aje sepanjang jalan. hishh..lama2 dia penat melalak tido. 

ni la, dah sampai airport punya awal sebab kang lambat sangat kesian pulak dorang tunggu lama. aku melepak dekat mcd. takde benda baru nak cuba. beli mciken dgn eskim aje la.


ada dekat sejam jugakla berkungfu dengan budak berdua ni dalam airport sementara tunggu dorang sampai. ni ha, sampai2 terusla balik. takde gi mana la. sebab da lewat petang. yang datang totin, ayah dengan ibu.
taun ni totin datang 2 kali la jugak. ayah datang 3 kali. ibu pon datang 2 kali.
 ini malam tadi. dah demam muntah2. banyak sangat jalan dari hari jumaat sampai selasa. cepatla baik.



Tuesday, October 25, 2016

bengkel fizik kertas 3 SPM 2016

No comments:

tahun ni aku buat kelainan skit. panggil penceramah merangkap penanda kertas 3 untuk bagi tips SPM untuk budak pure science. 

memang jaranggggg sangat aku panggil penceramah luar untuk kelas sains. malas buat kertas kerja. huhuh.. selama mengajar ni pernag panggil 2 kali je termasuk yang ini lah. hihi.

lahipon aku rasa budak dah buhsan hadap muka aku 2 taun ni kan. jadi sebelum apa2 baik kite bangkitkan smula keghairahan untuk study fizik dengan panggil muka baru untuk menceramahkan dorang.
 
bukan ramai sangat pun guru fizik daerah beaufort ni yang susah sangat nak panggil tu. kenapala aku malas sangat. huhu..

satu sesi je da selesai. dari jam 8 sampai 10. 2 jam je.

harap2 taun ni meningkatkan la skit prestasi subjek. amin.

Monday, October 24, 2016

jumaat sabtu ahad isnin takde air

No comments:
minggu lepas balik keje jumaat amik anak nanny siap cakap kite takde air. trus aku blank sebab banyak keje stuck kalo takde air kat rumah. basuh baju, pinggan mangkuk nak iron baju ke nak kemas rumah mop lantai semua hang la.

 nasib baik baju hari2 basuh sebab masalah ni la. takleh nak ada schedule konon basuh baju seminggu 3 kali. sebab bile time nak basuh tu takde air. habis la makin menimbun. nasib baik mesin basuh kat rumah pakai manual. so takla rasa cam banyak sangat membazir kalau basuh hari2 pon. sebab tak guna banyak air kan. cuma banyak keje la. kejap2 kena isi air. kejap2 kena buang pastu isi lagi. kena spin sinri lagi. tapi dah biasa so ok je. pandai2 la atur masa. kadang2 pandai juga terbabas isi air melimpah penuh. haha..

nak cite kejadian takde air ni makin menjadi2 sejak dari pertengahan tahun. fed up pulak aku rasa.

itula, bile ada air aje memang siapkan semua keje rumah. paling penting basuh baju dengan basuh pinggan mangkuk periuk belanga semua la. pastu pastikan semua gelen isi air. air tapis untuk minum tadah. air panas dalam bekas masak semua penuh.

siap tahun ni asik keje nak beli tong air letak dalam bilik air. ada satu masa aku sampai round habis pekan beaufort ni cari tong air habis kena beli. hos air pon aku beli jugak. sebab bila air slow. air tak kan naik ke tangki atas. so kena pasang hos air dari paip masukkan ke dalam toilet untuk tadah air mandi.

nasib baik family aku tak besar. baru 2 orang anak aje. boleh lagi nak jimat pakai air. kalau mandikan firuz dengan firaz aku mandikan kejap aje. yela dorang bukan main kotor pon sangat.

masak makanan pon selama 4 hari ni masak yang paling senang. masak satu lauk merangkumi sayur plus protien. biasa buat sup sayur la sampur ayam. nasib la dorang jenis tak memilih makan. asalkan ada kuah macam sup dan ada sayur makan aje.

ini air untuk masak memang dah habis. aku angkut la gelen semua untuk isi air lepas balik keje. satu gelen tu aku bawa bagi kat nanny untuk anak mandi. pandai2 la nanny urus. sebab nanny aku masalah dia jaga anak ramai. tapi takde tangki air. terpaksa la aku pikir macam mana nak bawakan air pulak. haishh..

harap2 balik keje ni ada la air. sakit jiwa aku pikir pasal air aje.



Friday, October 21, 2016

tak selera nak petik

1 comment:
harapan nya tanam kangkung supaya menjimatkan kos membeli sayur lah lepas ni sebab anak aku memang ala2 vegeterian. sayur wajib. kalau daging takde takpe. tanam pon dari baki beli pastu amik akar cucuk balik dalam pasu. kedekut betul nak beli biji benih.

dah tumbuh aku tengok. kurus kedeking. tak cukup baja. nak petik makan pun tak selera. haha...

Thursday, October 20, 2016

dah berbunga kesayangan ku

No comments:

akhirnya pokok kunyit aku dah berbunga. lawa kan?

inilah paling banyak aku tanam belakang rumah, pokok kunyit. sebab suka sangat beli kunyit kat pasar sebab murah sangat dia jual pakai tompok2. tak timbang. biasa setompok rm2. aku beli aje. lepas tu tak sempat nak guna dah mula keluar pucuk. 

sebenarnya tak jakun tengok dia keluar bunga sebab sebelum tu dah nampak ada orang post gambar ni kat insta dia kata bunga kunyit. so excited la jugak kunyit aku pon berbunga. hantar gambar kat ibu dia kata maybe banyak buah kunyit nya sampai berbunga pastu dia kata boleh makan bunga ni buat ulam.

bz sangat tak sempat la nak makan ke apa. tengok ajela terapi mata.


Wednesday, October 19, 2016

cili thailand sentiasa berbakti

No comments:
tak pernah berhenti berbuah sentiasa lebat walaupon hidup tak cukup tanah. menumpang tertumbuh tepi tembok rumah. 



Tuesday, October 18, 2016

tanam ketumbar dengan pokok sup

2 comments:
 mesti bosan kan asik cerita pasal pokok? ehehe..ikut mood aku, nak tunjuk aku mekap2 tunggu berat aku 43kg ke dulu ek. kahkahkah..sampai ke sudah takdela tu. 

haritu kemain beli benih macam2 nak tanam, dah sampai rumah aku malas. cari tanah pon malas. sebab mesti kena pegi kedai beli tanah bukan main korek2 aje tepi jalan.
masa totin datang aku suh dia korek tanah tepi jalan..hahah...tapi tanah tu keras gila. nampak penyedok kaler kunig tu korek2 macam rileks aje kan korek. 

aku pegi tabur semua benih dalam pasu. memula nampak jugak anak pokok naik. tu nampak?

awal2 aje ikut perkebangan tunas2 muda ni. lepas tu aku tak perasan lama tak tgok. skali tgok semua dah mati. tahun depan la cuba lagi. lagipun dah tanya kawan2. memang susah nak tanam pokok ketumbar dengan pokok sop ni.

balik semenanjung kita beli benih pokok banyak2 lagi.

Monday, October 17, 2016

motif tanam bendi?

No comments:
 awal tahun tetibe muncul pokok bendi sebatang kat belakang rumah. tak pasti datang dari mana, atau ada ke aku campak benih tumbuh sebatang aje pulak. pastu bendi dah tua aku keringkan buahnya pastu simpan untuk nak tanam nanti.

entah datang mood pegi jugak tanam berapa biji. yang hidup besar 2 pokok. tanam bendi ni masalah dia kena jenguk hari2. kalau dah mula berbuah. sebab kalau lambat petik dia tua keras tak boleh makan. 

aku rasa daripada 2 pokok ni macam tak pernah makan buahnya. gila malas ke belakang petik buah. masalahnya 2 pokok macam tak cukup nak makan buah. sebab sehari sebiji dia jadi. maybe tahun depan kena tanam 4 atau 5 pokok. baru sekali petik boleh makan puas.



Thursday, October 13, 2016

tangan sejuk?

3 comments:
 kalau potong lada kering aku kumpul biji dalam besen pastu campak setempat. semua berebut nak tumbuh. nak cabut kesian. biarkan tak cukup zat nak membesar.

 dah 2 kali beli pokok limau kasturi atau limau nipis tu kan. mati aje bila panas sangat. dah tak nak beli. cuba campak biji limau lepas guna. tengok dia tumbuh. ini belum lagi aku asingkan ke pasu. malas betul dah akhir tahun ni.

 ini pun campak masa rumah belakang ni belum tambah lagi. panjang umur dia. buah lebat sampai melendut pokok nye.

ni lada bijinya kawan bagi. tak sempat nak semai elok. campak la juga. hidup sepokok. tapi sekarang tak tahu hidup tak sebab area ni dah rimbun dengan daun pokok kunyit.



Wednesday, October 12, 2016

#belakangrumah

3 comments:


aku makin lama makin merepek je tanam. huhu..tanah dah la seciput aje. jiwa membara nak tanam macam2. ni dah bersepah-sepah tanaman aku. serabut pulak.

semua ni tumbuh hasil campak campak aje. kadang-kadang alihkan ikut mana kosong. itula ingat nak kemas tapi macam malas. sebab dah akhir tahun. maybe kemas ajela. nak tanam yang baru semua tunggu awal tahun depan la. tapi anak pokok lada purple dan bulat maybe dah boleh mula buat anak benih sekarang. takut tunggu tahun depan tak sempat nak makan buahnya.



Tuesday, October 11, 2016

pokok kesum

No comments:
masa memula pindah umah ni aku banyak kali jugak try tanam daun kesom/daun kesum ni. tapi tak menjadik. orang johor mesti mau ada daun kesum ni. sebab nak masak asam pedas. 

biasa aku tanam amik batang yang lebihan beli kat pasar tu cucuk aje lah kat tanah. mati aje. memang la pokok kesum ni jenis nak tempat berair, rumah aku dahla kering kontang. tanah bekas timbun kan nak buat rumah. jenis tanag merah berbatu. 

tak putus asa tanam jugak semula bila dah mati. ada sekali tu pergi pasar pagi kampung2 pastu beli daun kesum seikat semata nak buat tanam. aku rasa kalau pergi yang kat kampung punya mesti baru petik kan. mesti bagus kalau nak tanam. pastu aku dapat idea untuk jadikan kawasan tanah belakang sentiasa lembab dengan alirkan air mesin basuh.  

hasilnya, memang hidup dan gemuk semua daun kesum ni. siap merebak menjalar. aku kena potong bagi kemas walaupun tak nak guna. lepas potong biasa aku bagi jiran.

ini hasil aku mengemas semua daun kesum yang menjalar. banyak sangat. bagi jiran lah. aku kalau nak guna ada lagi boleh petik. 

gemuk ni, daun dia agaknya kalau ukur guna pembaris ada panjang 6 hingga 7 cm. 

cuma masalah sekarang tanah kat belakang dah jadi over lembab pula. berair aje. huhu..nanti lah fikir macam mana nak settle.

Friday, October 7, 2016

pokok belimbing buluh

3 comments:
akhirnye hampir 2 tahun aku tanam pokok belimbing buluh ni dia dah berbuah. sabar menanti betul. banyak baja dah letak. tak campur air ikan la. air beras la. pastu konon2 letak baja kompos dari sisa sayuran.

daun aje menjulang tinggi dalam masa 2 tahun tu. pastu satu hari aku geram aku potong daun yang banyak tu. semua aku togelkan dengan dahan semua kerat. tinggal kan batang aje. sekali tak lama lepas tu dia keluar bunga nak berbuah. aku rasa selama ni baja yang letak banyak tu semua ke daun dengan batang aje. bile buang dahan dengan daun yang banyak tu baru la ada nutrien pegi nak jadi buah.

 sejak tu kalau banyak aje daun nak naik aku patahkan. memang buah dia tak putus keluar. cuma takdela meriah. dah ada kire syukur la.

 mencanak keluar rasa seronok tengok ok.


nampak tak berapa banyak tapi bila petik sebelum dia gugur bertabur dapat jugak satu periuk sederhana tu. aku buat sambal hitam pahang. dapatla satu bekas kecik.

oh..benih pokok ni aku bawa dari semenanjung. ibu aku bibitkan dari pokok rumah johor. cara nak dapatkan bibit nya. kau amik buah dia yang dah gugur kat tanah tu. yang dah lembek tu. amik biji dalam nya tanam. boleh tumbuh. 

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com