Tuesday, September 24, 2013

ujikaji tanah

7 comments:
piyus cak2 dengan permainan kegemaran terbarunye semalam..pamplet maxis je kot. kalo dapat pamplet ni dia akan ngokngekngokngek membebel..last2 masuk dalam mulut aaaa....


nak cite kitorang kalo da sama2 ade je idea nak try mcm2. pasu ni lama da beli, rasa adela dekat 3 minggu. pastu baru stat menanamnye ahad lepas. alasan x nanam2 sebab xde tanah..xtau mana nak cari. dahtu nak beli tanah kat nusery x jugak tbeli2. last2 nampak tanah tepi jalan area taman kitrg ni, pegila korek2 amik masuk plastik. trus humban masuk pasu murah ni
 

pasu panjang ni ktrg tanam lada..benihnye amik dari biji lada kering yang aku potong2 tu nak blender. idea muncets aa suh pki biji lada tu. dia kan asikla cakap nak tanam lada...nak tanam lada...tgok jela tumbuh lada camne.
 

yg ni plak tanam ulam raja. benih paiq yg amik masa tido kat homestay kundasang tu.


xtau la bile nak numbuhnye kalo guna tanah ni. kire cam ujikaji kot tanah ni subur ke tak. cets cakap. ni kan tanah juga. mesti tumbuh nye..nama pon tanah kannnnn...kite tgok jela camne nanti.


bagi piyus nenen seblom g keje bio dia kenyang2 n tido lama2 skit. jgn bangun awal sgt. cian cets nanti kena bangun awal jugak. da la aku kejut cets bangun pagi td soh tuko pampers dia malas. dah2..aku jugak tukokan..nantoks btol. x tuko cian piyus nanti x tido lena.


bekalan pagi ni. tak bape umphhh sebab kurang kopi panas...;p

Monday, September 23, 2013

sunyi sepi

4 comments:
da dekat 3 bulan x updet. pencapaian yg hebak! inilah penangan dah ada anak n laki ade kat sisi. balik umah mmg xde de dapat buka laptop. padehal nk wat alasan laptop meroyan da ade laptop baru (:

arini mulakan dengan bekal bawak g keje. rini muncet nak bekpas nasi lomak. so smlm jupe telo puyuh. beli la utk gantikan telo ayam. ade jugak jumpe timun jepun. aaa...perfekto. da licin makan lepas jaga exam td.


bebudak tgh packing alat2 utk bagi budak pmr. dpt pen, pencil, rubber, pgasah, ruler n protaktor. lengkap. untung budak skg byk sponser.

sambil jaga exam td aku mark latihan budak. okla, ade jugak menenangkan jiwa.


sape2 yg ikot ig mesti da sllu tgok budak kcik ni punye pic ari2. aku masukkan balik kat belog. skang da pandai nak capai ape yg ada depan mata. nak2 kite pegang hp dia nak juga. pegang tab nak jugak. makan dia nak jugak capai nasi dalam pinggan...aaaa....sabar jela.

semalam dedi nye main hp dia pon mintak nak tolong pegangkan..nah dedi bagi.


dedi pinjam henpon ek


nak tgok video jap


hmmm....nak soh dedi blanje bli ipun 5 aa...takyah pinjam dia punye lg pasni

Monday, July 1, 2013

sakit kepala

11 comments:

aritu masa game jdt vs kltn, tgu2 sempat tdo dlu da. tdo pon x nyenyak sbb momy n cik ten bising tgok tv. huhu..haruslah muke stress je tdo.


mcm tau2 jer kan jdt kalah. trus pegang kepala mcm org pening tguk jdt main game mcm apeje..

tgh mlm plak budak kcik ni bole ngigau2 tkjut nangis melalak. bukan melalak nk nenen pon. melalak tetibe gitu. haiii..sdih sgt kot jdt klh. momy pon tpaksa bgun dukung tepuk2 belakang bg reda nangisnye.

xpela jdt klh, skurg2nya dpt msuk final. kire terel la tu. lgpon rmi pemain kn gantung x dpt join game. klo derg sme ada..kompom boleh punye..hahaha...ckp2 utk sngkn ati sinri.

Saturday, June 29, 2013

penyokong cilik

11 comments:

semangat bgun awal sbb nk pki bju baru. pok ngah blikn. heee...momy punye kje ni. sy jd mangsa kn suh bgun awal mndi. huhuuu...

mlmni mesti kn teman momy tgok tv. takpe, smbil momy tgok tv sy mintak upah. ehekk...

Sunday, June 16, 2013

selamat hari bapa

6 comments:

happt father's day. smlm ayah n ibu g hotel clebrate. anjuran pdrm. dpt hamper sebijik masa cabutan bertuah. tp, ibu ckp mkn x best. aku plak dok umah dgn faten n faiq tgk titanic. 

x lupe jg, kn jaga cik firuz yg kuat nenen. bg botol xnk. pndi tolak2 puting botol gn lidah. eiii...geram. bile bg df laju isap. bijak2. ooo..rini umo dia da ckup sebulan. esk kn g klinik check up sebulan.

selamat hari bapa jg untuk muncet. hihi....

Saturday, June 1, 2013

pahang vs jdt

14 comments:

saya sokong jdt (=

Tuesday, May 28, 2013

rezeki firuz

12 comments:
kpl dedy br anchor. so, dpt line nk wasup. yippie. mumy xcited. da 2 hari xde kontek. ber emel aje. x ske sbb sehari dpt emel satu jep. dedy ni, mls btl taip emel tau.

dedy bgtau gud news, dpt naik pgkat start buln june ni. alhamdulillah, syukur. 

murah rezeki bila bertambah org baru. 

ayah ckp, jgn riso nak ada anak ni. setiap anak yg lahir, tuhan akan sediakn rezeki. 

ohooooo....tp tahun depan blom de plan nak tambah kot. hahahaa..kasik ilang trauma beranak dlu..

tp, klo tuhan nak bg. ok je. sng, jg trus skali jln.

eh dedy..naik pgkat mmg best. sbb nek elaun momy kn? yg x best...dedy blik lmbt..mb bln 9/10 bru trun drt. 

makin rindula momy n firuz kat dedy ni. 


Monday, May 27, 2013

tq uncle mie

4 comments:

uncle mie trun darat trus blikn present utk firuz sbb nk bw blik jb. firuz dpt loket huruf F dgn subang. 

tq uncle mie =) 

Sunday, May 26, 2013

set bersalin nona roguy

6 comments:

sbb kn berpantg awl2 kat sbh. so, aku plih set bersalin yg simple. bli nona roguy. bli online je. sbb x sure mn kdai jamu kat bpot. klo kk, mb byk. 

sbb pki tab, so ssh nk bg link bli mnde ni. klo sp nk tau. komen r bwh. nt me wat entri len. cehh..mcm rmi yg mbc post ni. 

bli kat online tu dpt rm300. free postage, free bengkung, free pilis, free param, n free bengkung bby satu. byk kn free? mmg komplete trus. xyh pning nk tmbh2 bli jenma len.

servis bgus. byr..n kjp je brg spi.


dlm set ni plk ada uncg teh, uncg utk cuci tuttt, myk herbanika, pil phytonatal, krim barut, dgn lulur. no habuk2. mmg sng nk gn. yg aku da hbs gn, pdhl br seminggu..uncg utk cuci tuttt tu..huhu..psl asik mncuci lps kncing. tkot woooo...klo luka lmbt baik. tkot lg klo jhitan terbuka..aaaa...tkot.

pil phytonatal pon lom mkn. bg kompom firuz bebas kuning bru stat mkn. lulur pon bru sekli gn. awl2 ni x selesa nk myental lm sgt dlm totoi. sbb x selesa kn jhitan bawah. sakit kot, nk duduk tang port mn pon sakit. da la xle mndi berdiri. kn mndi duduk jep.

bg me yg duk berpntg dgn ayah ni. set bersalin ni mmg praktikal. x byk songeh. n kompom x mbazir. sbb sme berguna. oh yee..myk herbanika tu, gn sapu kat bhgn bdn yg sengal, myk ni x pns. pastu sapu kat pad seblom pki. bau rempah2.

nk review full x hbs gn. cme nk bg pendapat utk sape yg nti xde sape sgt nk mnjga waktu pntg, blila set ni.

Saturday, May 25, 2013

rantai emas

2 comments:

firuz tdo lena bile dah mndi & nyusu. wange baby momy ni. dedy dah kuo port rini. lgi 3-4     ari bru blik masuk port. so, x bole wasup. x dpt tgk firuz. tp, momy kn amik pic firuz ari2, dedy da pesan. ari2 msti snap. nk tgk perkembgn firuz sllu. bby kn mbesar dgn cpt.


tadi abg petry & kak iming one fmly dtg lawat. bby firuz dpt present rantai emas. comel je kcik, mmg utk bby nye saiz. tq uncle & aunty..nti momy crikn loket utk firuz. bole pki utk rya nti. 

syukur, murh rezki firuz wlopon kesusahn n kesedihn mgharungi proses pregnant & bersalin. 

ada hikmahnye...stp yg berlku ad hikmahnya. kesabaran pasti akhirnya dibalas kebaikn n kgembiraan.

mandila momy

8 comments:

firuz mndi lg awal dr momy =p mcmn momy nk mndi awl, firuz asik ngempeng xnk lpskn momy. 

momy x pernh mndikn firuz lg. pgil org mndikn dia pagi & petg. tok yah pon x berani nk mndikn. sbb budak kcik lg. tok yah dok sni jg momy, msak, bsuh bju, kms umh, bsuh pinggn, tuko pmpers firuz. 

pstu, sediakn mandian momy & firuz jg. hari2 kn mndi air pnas.

klo dlu, momy buah hati ayah, skg firuz pla da jd buah hati baru tokyah.



Friday, May 24, 2013

dedy obses

3 comments:
semlm xde updet, psl umah asik xde letrik so tab abes btry. pstu mgipas la gn tgn kat firuz yg tgh tdo. sian dia, pnas.


pic smlm pagi lpas mndi. kelas kan bju bby? very sailor theme..

amik gmbo firuz send to her dedy. hari2 kn snap & bg tgok dedynye. psl, tiap kli wasup mst ayt first dedy, mn pic anak abg arini? obses kan dedy?

momy btol2 dipulaukn dah sejk firuz ada T__T



pic arini lpas mndi. dah kn bedung pon pdi kuo kn tgn. bju bby rini pon theme sailor. npk x? ada pelampung, kpl layar & wheel. weeee....anak dedy ni.

Wednesday, May 22, 2013

dah daftar kelahiran

5 comments:

tok yah g federal daftar nama cucu :) ekceli, dah daftar dr hari senin.


 nur firuz bazilah binti mohamad shahrir. maksudnya, cahaya yang indah yang pintar. 


rasa x percaya dah ada anak sinri. lpas ni dah bole soping dgn firuz ke kk. tdo berdua, mkn berdua. hihi...firuz ganti dedy ye teman momy..

tok yah ke kkia

3 comments:

tok yah bw bby g kkia. cm bse, tdo spjg berklinik. ms kn cucuk amik drh. ngis jp. smbung krohhh...

kuning trun dr 162-147. next cek up on friday. kn bg selang sehari. hrp tym tu da under 100. tok yah n momy x sabr nk blik jb ni jupe tok ibu.

nurse cek jhitan bawah tu, nurse ckp ok. xde terburai jahitan. pling ak jg tu jhitan bwh skg. jln lmbat, buang air besar kcil pon berkepit kaki. tdo pon berkepit. duduk xle lm. kdg2 senget sbelah duduk sbb xnk bg tekanan lbih kat kwsn berjahit. cptla sembuh jg jahitan bwh tu. berbisa ok.

skg, sibuk berurut n berbekung sme. baru nk start. awl2 tu cm serabut sbb rmi sgt berkmpung sni. so, xde space nk berurut bagai. tu yg wat me rs nk sgt blik jb cept. uhuuu...

Tuesday, May 21, 2013

dedy girlfriend

5 comments:

sy gitlfriend baru dedy. klo dedy kol, msti nk tya pasal sy dlu. momy dah di abaikn..sobsss...

cntik x bju saye dedy? ada corak anchor tau..ihi..

g kkia td, kuning trun byk. dr 190-162. esk pegi lg kkia utk cek. hrp bole trun spi 120-100. x sbr da nk book tiket blik jb. 

oh yeee...bby sgt hebat. td ms kn cucuk amik darah. rilek je tdo. x sedar. dasat btol.

oh ye, rmi aunty2 dtg jenguk bby td. dr petg spi ke mlm. later updet. 



Monday, May 20, 2013

kuning turun sikit

7 comments:

pepagi pegi kkia. punye selaut mnusia. pg2 ni mmg rmi r bw bby cek. byk yg cek kuning jg. jupe rmi org bercerite dia pye ank dah kuning spi 18 hari. gerun jg dgr. 

kn amik drh kat kaki. bgus bby, nangis kjp je. bg susu tdo blik. pstu tdo la spjg dok kkia. kuning trun skit. esk still kn pg kkia. 

hopefully esok ada turun lg. 

Sunday, May 19, 2013

check kuning

8 comments:

rini pegi check kuning bby. result, 197..tinggi jg. ptg nurse kkia dtg umh utk lawatan bby n momy yg br bersalin. so, esk kn pg kkia utk cek kuning bby smda trun ke tak. 

berusaha bg susu byk2 kat bby suh kencing byk2. ksian klo kn kuning. nt kn admit ward. huhu...

Saturday, May 18, 2013

happy annivesary 1 year

12 comments:


tarikh nikah kitorang 18 may 2012, kire hadiah kawen advance kitorang untuk tahun ni. lahir 16 may 2013, jam 2338, berat 2.90kg, gender gegurl. normal delivery.

yang bestnye, tarikh lahir bby sm dgn tarikh hari guru..heee...mmg ank momy. 

tuhan permudahkan semua. syukur.

nama? tgu senin bru nk register. pengalaman bersalin, nti cite. now lom ada masa nk hadap lptop. ni pon gn tab jep.



Thursday, May 16, 2013

masuk wad

5 comments:

sakit perut cam senggugut dr 1am. spi 5am br gtau ayh. lgsg xdpt tdo. trs siap2 g hosp. kn tahan trus. cek2 br 3cm.

harap2 harini la..so, ble jd present hari guru :)

selamat hari guru kpd sme guru di malaysia.

Wednesday, May 15, 2013

40 minggu

3 comments:
harini adalah due date. tapi, blom ada tanda2 bersalin. pagi2 muka dah terpacak kat kedai join ayah bekpes roti canai banjir..slurpp...

ada hati kan aku nak oder dua bijik roti. tp segan la plak. kih8..sejak bile aku segan tah dgn ayah aku. selama ni xdo pon.

siap berjalan2 gi pasar bopot sebab nak carik ikan puyu. nak bela kat umah. ayah aku la tu. skali 3 ekor dia belikan. punye besor. 

xpenahla aku tguk ikan puyu sebesor tu se umur idup ni. haihh..layan kan. siap beli akuarium & makanan ikan kat bestamart trus.

ekceli carik pasu utk tanam tembuni lepas bersalin. xde plak jumpa. esok la carik lagi.

balik umah masak2. ayah masak la. aku xdo, dok sapu2 sampah, kemas ruang tamu je. 

siap2 masak, blom lapar nk makan. so rest2 seblom kena pegi klinik sebab rini kan check up kat kkia tu. ayah la plak teman g klinik. punye lama menunggu, sebab staff nurse banyak xde, kena g kursus. adala dok memeram kat kerusi sejam stengah.

check urine ok, xde kena amik drah mgu ni sbb mgu lepas dah kena amik darah. cek tekanan pon ok. berat masih 61.5kg. xde naik. kepala baby di bawah. cme xtau da enggaged btol2 ke tidak ke dalam laluan.

nurse bagi date lagi. minggu depan jumpa cam biasa. kalo sampai 24 may xde tanda bersalin. baru masuk ward utk paksa beranak. 

aku rasa nak pegi klinik biasa untuk scan. nak cek air ketuban ok ke tidak. sebab, kkia ni, xdela nak scan lagi. paling last scan masa 36 weeks tu. skg dia suh cek baby punye movement saje. kire da sebulan lebih xde nak scan balik kan. so, rasa frust jugak.

nak tanak, pegi la klnik biasa scan. riso jugak kan, da smpi due pon lom ada tanda apeke. sbb anak first, xde pengalaman. kang jadik ape2. susah jugak.
 

habis cek klinik pegi sekolah amik GL. aku lupa plak nk mintak masa keje ritu. ekceli lupe, tapi ibu la bising suh g amik. 

petang singgah umah cik bidin, tea time la knon.

balik2 umah...bual2 plak dgn jiran yang balik2 dok tya da bersalin lom. adeiii...aku stress jep. malam cik bidin & family dtg makan sni. sbb ayah kan rajin masak. harini je dia masak 4 jenis lauk. 

mana x baby ske dok dlm perut momy. asik kena bg makan sdap2. 

cecets plak masih lg mengharap baby dia lahir 18 may..nak sama kan dengan tarikh nikah. uhuuu...i bukan lg x larat. ni dah campo stress akibat org keliling asik dok tya aje. 

baby...baby...jum kuar cepat. nanti bole balik jb cepat. momy stress dah dok sni lama2.

paper exam pon da kena hantar depan rumah. sile marking...T__T

Tuesday, May 14, 2013

esok hampir tiba

9 comments:
pagi tadi aku bangun dengan mlsnye pegi umah sewa lama utk angkut barang lg. yg tinggal bju2 kje 3 kotak beso. itu bru kje 5 thun punye bju. klo kje spi pencen, mb aku dah bole bukak kedai bundle. xde snap pic perpindahan arini sebb aku angkat brg dgn situasi sgt nantok. 

dah serah kunci pada member. takyah pkir lg psl umah lama. tenangggggg...tgl pkir pasal baby yang masih sonok bergulung dalam perut momy ni.

abis angkut, kemas plak brg masok stor & angkat nek tingkat atas. 

penattt...

thari nya drive blik sipitang again. ayah aku nak bli ikan & cri drill utk lubangkn dinding. nasib ikn dpt, drill pon dpt. klo x, sia2 mcm nk patah pinggang drive.

blik singgah umah pakcik, sbb nk bawa jumpe bidan cek perut. bidan urut2 perut, bg btul2kn kedudukan baby. katanya, masih blom smpi waktu sgt. aku is stress dgar cmtu. sbb x sabar kot nk soh bby kuo =D

cecets kol tiap ari skg. riso kn me la. x banak lg & sihat aje asik bjalan. bgtau dia pasal jumpe bidan. dedy pon stress baby xmo kuo2 lg. 

elok sgt, momy n dedy stress psl x sabo tgu bby ni. esk ada cek up...boringggg...

baby, cpt kuo syg, dedy awak riso dah np awak suke sgt bergolek lg dlm peyut momy ni. sdgkn space dah xde lg. cpt kuo, kt main sm2 kat luo ehh...



1 more days

6 comments:

msih berjln2 sampai mlm. bby sonok ikot momy kehulu hilir. xde lgsung bt momy sakit bile merayap n driving. 

esk, nk g jumpe bidan sbb makcik riso da dkt due pon xde show. 

nantok...pagi2 dah kn bgun angkut brg lg. pning kpla.

Sunday, May 12, 2013

lagi 3 hari

7 comments:
hadiah baju marine club dari mimi. cute kan? derang datang jumpe masa hari jumaat lepas. saje nk tguk me da beranak blom. haihh...blom lagi r. nampaknye, baby begitu sonok lagi dalam perut main2. dan masih lagi nak teman momy nye pegi kemana jua.

my dad dah spi sni jumaat pkol 11 malam. kire dah masuk hari kedua la dok sni. sangatla bz mengurus bli brg utk rumah sewa baru ni. yang lebih xcited bersoping utk kompletekan brg rumah cam my dad kot? 

hahaha...bak kata ibu, me kan anak ayah forever. takot dia anaknye nanti hidup x sempurna plak kat rumah baru ni. lop u ayah.


lagi 3 hari nak sampai ke due date. tapi aku aktif macam ape je.

asik merayap sajela if ayah da sampai sni. aku layankan aje. sbb tanda2 nak bersalin mmg xde. jalan ajela. sbb xnk ayah rasa susah. aku drive aje kete. ok juga la.

sabtu pagi tu aku balik kampung kat sipitang, ngam2 ada kenduri arwah. rmi la sedara mara, sme dok perati perut. masing2 ckp kecik. pastu sme cam ckp baby mcm lambat je lagi nk kuo coz perut masih dok atas jep. takde pon nampak dah terturun ke bawah.

dah masing2 dok carikan air selusuh. trus me dapat 2 air selusuh. 

arini plak pegi kk. me jugak drive. terasa cam wauuu...ble plak me drive lagi kan? hahaha...jumpe kazen2 kat kk. masing2 pon x caye je lagi 3 hari nk due. aktif semcam. 

pegi lg serway trun naik jalan pusing2 soping brg makan utk umah. 

balik2 trus sambung menyental toilet guna berus tangan. dengan harapan, buat keje menyangkung banyak ni. makin cepatla kot nye baby trun ke bawah. 

esok, nak pegi amik brg last kat umah sewa lama tu. pastu nk kemas habis la umah ni. ye la, da x lama kan (:


minum ais selagi boleh (: kang da lepas banak...kena pantang lama kot T__T

Friday, May 10, 2013

angkat barang

4 comments:
pagi td bangun2 kemas barg. byk jg skli di kumpul2. ye r, 5 thun da kn dok sni. da jd tpt maustatin. tu belambak barang.

jiran sebelah datang tolong. syukurla. kejap je kitorang packing, sejam siap. tp, huby nya x dapat bawa trak untuk pindah. sbb nk kejar masa, guna je kete.

so, ngankut brg biasa guna kete & almari, mesin basuh tu angkat dari rumah ni ke rumah sewa baru guna kederat anak jiran jugak. nasib x jauh nak ngangkotnye oiii...




kete dah boleh jadik lory =D lupe snap pic dlm bonet. penuh gile. petang aku tumbang kpenatan. basah bju dengan peluh tetido tu. masam2 tu pon aku da x kire. lelap aje.

pastu sambung balik nyusun barang di rumah baru petangnye. mengemop balik. susun pinggan mangkuk & baju2 sme la.

kire tuhan permudahkn juga perancangan pindah harini.

pengalaman tym pregnant yg menyedihkn. tp takpe..inilah perjalanan kehidupan (:

Thursday, May 9, 2013

check up: 39 weeks & 2 days

5 comments:
dah dua hari keje aku dok ulang alik umah sewa sebab mengemas. tapi semalam dapt menyapu dan buang sawang aje kat ruang tamu sebab dapur punye paip lom btulkan lagi. so, xle lah proceed nak kemas skaligus. buka sarung kusyen n langsir nak basuh. 

petangnye, tukang paip dtg aku jengah la dia wat keje. last2 dia surender xle nak btolkan sebab barang tukang x complete. rasa bengang juga. sbb mcam xde persediaan lengkap dia datang nak btolkan paip tu. pisau pon suh aku balik umah amik sebab nak potong paip tu. 

harini nekad nak bersihkan juga sme skali mop. memang berkecahla lantai dapur penuh air bertakung. harini jiran datang nolong. sebab nak alih & susun perabot2 trus. mana kuat tolak sorang kot. 

misi pertama, mengaut la kitorang berdua air di dapur dlu guna penyodok sampah. amik mop plak serap air yang lebih2 sampai kering. barula dapat sapu habuk2 dapur & bersihkan sawang dapur. pastu sambung mop guna pencuci lantai bio wangi & bersih sampai la ke ruang tamu. 

tempat yg bocor lagi tu aku tadahkan dengan besen. kang bertakung lagi air satu keje hari2 aku nak mengaut air bertakung.

meja, perabot n kusi set dah susun. kejap aje wat sme tu. dalam sejam. pastu balik. tingkat atas tak sapu & mop sbb tak bape kotor. nantila itu aku bole je wat sinri. yang penting sebelah bawah setel.

balik umah masak2, kang veri balik nak makan. redy2 nak pegi kkia. 

nasib ada parking kan. org pon x rmi. cm biasa je. cek urine, amik darah (hb naik: 11.3 gm), berat naik 0.5 kg dalam masa 2 minggu (61.5kg), cek tekanan pon normal, cek jantung baby ok..pastu tya ada sakit ke x. gitu2 je la soklan sama tiap mgu. so, next wek appointment cam biasa selagi x bersalin. 

balik2 g kfc..hoh...yg kfc korea tu da xde. keciwa. 

singgah bestmart bli brg umah skit2. takkan nak angkut barang umah sni pegi sana. mampos kena pelangkung. beli pelan2 so x terasa sangat det kuo =D motip sangat.

so, esok pagi dah mula angkat barang. ayah pon sampai esok malam. mb sabtu sampaila ke bfort. sbb dia stay kk semalam.

harap, berjalan lancar smenya esok (:

Tuesday, May 7, 2013

review; gardenia lily body scrub

5 comments:
dah lamaaaaa habis. beli kat sasa. aku penggemar body scrub. masa tu tgah offer. 2 tube rm10. satu lg tu x igt amik perisa apa.  murah sebab derang nak habiskan stok.

tube besar. bau nye just nice. tekstur x kasar. biji lembut2. sesuai pki hari2. 


rajin la guna sebab nak habiskan cepat & knon2 bile sental kulit hari2 bole la merasa kulit selembut bayi =p 


Monday, May 6, 2013

lipat elok2..

4 comments:


lepas ni, aku xnak la pakai baju2 ni setengah tahun. kepuasannnn....

aku da lipat elok2 segala baju2 dan tudung yang dipakai sepanjang dari bulan 3-5 nih sabtu lepas. sejak2 kena tegur jangan guna shawl masa pegnen. trus x pkai. orang2 berpengalaman kat sekolah nasihat jangan pakai sebab shawl kan melilit2 kat leher. 

so, takot nanti baby terlilit dengan tali pusat. orang tegur..kita ikot la. puas la aku menggosok tudung bawal ni. kuar segala stok masa zaman belajar & awal2 keje. pastu, aku malas cuci guna tangan. sumbat dalam mesin. habis tanggal segala intan berlian =D lantak r.


selama hampir 3 bulan pusing2 pakai baju yg sama. ada la dalam belas2 pasang gitu baju rotate pakai. peh...bosan tu jgn cakapla. tabahkan hati aku menyarung pakai pegi keje sebab aku xde buat/beli pon maternity dress. 

sarung baju kurung zaman2 purbakala. kebanyakan baju ni zaman aku di matrix & univ. baju masa sekolah menengah pon ada. i is gemok dlu kan, plus ibu suka buat baju besar2. katanya, baju yg kita buat mesti berwawasan 2020. x membazir. bole pakai dalam pelbagai situasi.  gituuu...

bile da pegnen, terasa nasib baikla ada baju kurung wawasan 2020 ni. jimat2. idea ibu aku mmg bagus.

skang aku x sabar nak sarung2 balik baju2 kerja unikku yang terlipat rapi selama 9 bulan bersama shawl berlambak  bergantung itu. ha8..

seblom itu, kena la gigih kembalikan posture bdan yg lama yep. klo x mimpi la dpt menyarung dgn konpiden..




minum petang

4 comments:

aku buat jemput2+daun bawang+bawang+kentang minum air oren. habiskan stok tepung tinggal skit tu. teringatkan cecets yang kol pegi mintak resepi ni sebab nak suh tukang masak atas kapal wat kan. pandai dia rindu jemput2 aku yg malas ni =D tisu dapur da hbis. so guna paper je la utk serap minyak.

aku dah start cuti rini. so, x amik tau la cuti ke tak sempena pru semlam =D semalam punyela lambat aku nunggu result pru, sebab nak bgtau cecets kan. sampai tetido tido. last2 malas den nunggu. tutup tv tdo jep.

pepagi bukak paper, copy n paste je kat emel send to cecets.

buhsan rini, takde keje sangat. nak ngemas pon x sampai seru. sbb aku kol tuan rumah nak sewa tu pagi td. pasal dia blom btolkn lagi paip yg bocor kat dapur dr mgu lepas. nak angkat masukkan barang pon leceh sbb kang kalo aku da masukkn brg. payah nk ngemop nyapu smela.

lgisatu, aku lom duduk umah tu. masih la menetap kat umah sewa lama ni sampai ayah datang. kang klo masukkn brg. klo dia suh sape2 masuk umah tu btolkn kerosakan ape2 ke. ilang pulak brg aku. tu la aku harap mgu ni dia setelkan cepat2 sme mende yg rosak kat umah tu.

minggu ni pon da genap 39 weks. tinggal lg sminggu je nak sampaikan ke due date. nak ngangkat brg sme. ngemas lagi. larat ke aku ni? nk mintak tolong jiran & kawan cam nyusahkan btol orangla.

baby pon blom ada tanda nak kuo2 lg. perut xde sakit ape. cme riso la. sejak2 kebelakang ni, dia xnk aktif sgt dalm perut.

harap sme berjalan lancar minggu ni. amin.

Sunday, May 5, 2013

pru 13

No comments:
 
kretip kan simbol google? aku ni dah jadik pemberita tak rasmi pada cecets utk keputusan pru 13. kemain semangat nak tahu. padehal dia x ngundi pon. kawan2 dia satu kapal pon balik2 la kol dia tya mcam mana keputusan pru. amboiii..kemain cecets. glemer atas kapal jadik penyampai berita dari malaysia utk rakan2nye.

nasib baik ngam2 kapal kat port. dapatla line. 
 
haihh...baby pon...dengar suara dedy bercakap kat tepon baru dia aktif. bile dedy wasup, ym n skype dia pon baru sibuk nak bangun main2. sejak2 seminggu lebih ni, baby cam kurang aktif main. riso jugak. tp, ni mesti kes aku stress pasal hal nak pindah rumah. 

nasib la dedy rajin masuk port n kol skang. mumy hepi, baby pon join aktif main smula. dedy riso la da skang. sbb bile2 masa dah bole deliver. tp, sampai skg xde tanda2 lagi baby nk kuo.

cepat2 la baby kuo jumpe mumy. x sabar dah ni cayang.


Saturday, May 4, 2013

review; marine essence beauty bar

13 comments:
eh..ada rupenye aku snap snikers yg kak nida bagi ritu. pestime la aku makan snikers jenis ni. bse makan yg plastik kaler coklat gelap tu. tp, sedap jugak ni. almond dia byk. puas menggigit almond saje. aku makan sambil siapkan soklan2 exam. nasib la paper sape ada terselet coklat =D


sebab ada mintak me review pasal marine essence ni, meh aku review. lagipon aku da masuk bar ke-4 penggunaan. dan aku telah membuat stok sebanyak 3 kotak sebab takot nanti susah nak beli lagi masa berpantang 3 bulan. demikian, barula boleh wat review dengan konpiden. kalo tak, takkan aku perabih duit beli lagi kan?
 

start pakai ni masa akhir bulan 2 ke tgah bulan 3. aku lupa. tp masa tu baru 7 bulan pegnen. fiza yang rekomen. tp, dia rekomen pasal utk kulit muka cantik. but me beli pasal dia ckp elok untuk eczema. 

aku mmg penghidap tegar eczema sejak kcik lg. since sekolah rendah. sampai kena amik darah la. kn tenyeh kunyit campur kapur la. kuar masuk klinik ospital tu perkara biasa. amik injection tu biasa jugak. ubat dah mcam2. kn pantang makan seafood, ayam..bole mkn ikan jep. 

tu la, spi skg aku x reti mkn ketam. udang aku dah pandai. hahaha..stress kot tgok org asik masak udang aje kat sni.

skali ko penghidap eczema. sampai besar ko akan ada penyakit ni. sbb, benda ni dah ada dalam darah ko. yg boleh di buat hanyalah mengurangkan keaktifan benda ni dari keluar merebak kat kulit badan. sbb skali dia da kuar di kulit. keje ko menggaru la sampai berdarah2. 

pastu mula la stress pasal timbul bekas2 luka yg hodoh. 


masa oder tu. aku tamak, trus amik sekotak. dalam sekotak ada 3 bar. sabun ni besar ye. sgt besar. ekceli, seblom pegnen pon eczema aku dah naik merayap kat kaki. rasanya, sejak university dia mula aktif merebak. tp, kat area betis kaki ajela. 

maybe sebab air x bersih kot. start keje pon masih lagi la. betis kaki bermasalah sangat2. habis aku garu..sampai berdarah2. paling lawak, kalo kat tempat keje, aku x tahan, aku garu saje. kesedapan...khayal menggaru. bile berdarah baru nyesal.

tahun lepas paling disaster. dia mula merayap kat bahagian depan kaki. sampai segan aku nak pkai kasut. sbb nampak kan kat area jari2 kaki & depan kaki tu. naik bekas2 aku garu yang buruk. 

lagi satu, sbb da truk sgt eczema ni. kulit2 jadik kering..maka, kaki jadik bersisik. itu lagi sedap di garu. dan lepas garu, gugur2 la tu kulit kering dengan banyaknya. truk sgt bile ingat2.

slalu kena tegur dgn ibu, ayah..kena marah sbb garu2. kawan2 pon marah menggaru. siap kena pegang tgn aku sbb asik menggaru kaki. bile da kawin dgn cecets, dia pon marah jugak. sbb bile garu mmg la x baik2. pastu kaki lg makin la bertanda2 dgn banyak.

bile mkn pon cecets x bg mkn udang. dia je bole mkn. 


so, bile aku guna sabun ni. blom sempat habis satu bar. kaki aku trus jadik baik. xde menggaru. langsung xde menggaru okeh. ajaib tu. klo x, aku gian menggaru x kire masa. time driving, mengajar, tido, duk tguk tv. i is asik menggaru saje. mungkin korang x kena. so korang x paham betapa bestnye bile menggaru. ha9.

bekas kudis di depan kaki pon hilang. lenyap...magic. kembali ke kulit asal. me opkos suke. so, x segan dah pakai kasut g keje. kan orang kadang2 tguk dari bawah ke atas. kang dia tguk muka ok, skali kaki hodoh. ala..failed.

kulit kering kat betis pon dah lenyap jugak. kulit kaki kat betis tu dah lembab. xde sisik2. rasanya, mcm satu badan kot jadik lembab2. sbb, me ni jenis kulit kering melampau. tu yg beli losen belambak. sme x jalan. sbb mlas menyapu kan. tp, sebab dah jadikan bar ni sbgi sabun mandi. sekali harung la. bersihkn badan trus macam melembabkan. so, me trus makin jadik malas nk pki losen.


tang memutihkan x sure. tapi memudarkan parut2 hasil garuan selama beberapa tahun kebelakang cam nampk kesan jugakla. tp lambat kot nk hilang. dah degil ni parut. kn amik masa nk hilangkn. yg penting, pudar la.

tang kasik putihkan celah2 yg gelap me x sure. cuma masa pegnen ni, leher x gelap x berdaki. maybe sbb sehari mandi 4 kali guna sabun ni.

kulit muka jadik cantik x sure jugak, sbb me mmg xde masalah kulit spjg pegnen. me klo mandi, trus je sental kat muka skaligus. bgus kan sabun ni, dr muka sampai ke ujung kaki bole pkai. tp, me pasan. cam bintik2 hitam, parut2 dah pudar jugakla. atau sbb me pakai safi rania. x sure sgt. ataupon gabungan kedua2nya skaligus.

lagi yg aku pasan, perut kurang sgt stretchmark, x gatal. me kan sepanjang pegnen sampaila skang. x menggaru pon perut. sbb x gatal.

bau sabun ni nice. aku yg pegnen xle bau pelik2 ni bole je terima. itula review aku yg ikhlas. cuma hage dia x bape nk best. hahahaha...tp, kesan baik. oklah. aku x merana lagi menggaru sampai berdarah.

kesimpulan, aku sarankan mende ni diguna pakai utk orang eczema, orang berkulit super kering dan malas sapu losen tp nak kulit nya lembab, orang yang nak pudarkan parut2 kat kulit seluruh badan atau nak samakan tona kulit, dan orang pregnen..supaya kurang stretchmark dan x menggaru perutnye. hahaha..

lagi, orang nak jimat. pakai je ni satu. dari muka ke badan tenyeh. cantik punye.

satu bar aku pakai tahan 3 mgu. tapi, tgukla kadar pemakaian. aku sehari mandi 4-5 kali. mandi plak slagi buih x kuo byk. aku menenyeh2 spi byk buih. so, aku rasa...ekceli klo ko mandi sehari 2-3 kali bole tahan satu bar sebulan kot. 

review pjg gile. ada ke baca? hahaha...sile la beli yep. me x jual. kawan me jual. gtau klo nk beli. nti me gtau dia. 

klo rmi beli, nk mintak upah. sbb dah jadik duta sabun dia. hahahahaahahah....


Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com