Thursday, February 26, 2015

sakit gigi

3 comments:
sebelum ape2 nak say congratulations to my friends c adi n noi sbb da berbaby secara officiall pagi ni. alhamdulillah..murah rezki.

makin berkembang luas legasi 69. hahaha..macam lama da x updet pasal l69 kan? sme bz ler. derg x bg lagi tgok pic baby. macam retis plak nk semunyik2 muke baby. gituuu..xpe, nasib bek esok da friday. so nk g kk bole le skli jalan ke sana  melawat baby n ibu nye. yeayyyy..

oh yer, topik harini iyelah sakit gigi. 

laki aku la dr semalam dok ngadu sakit gigi. xmo da minum manis n makan manis. aku last2 give up soh cabut  jela. dia dok goggle juga nk pertahankan gigi nye tu. nk implan la, nk wat rawatan akar la, nk wat crownla. aku x kisah pon. tp xtau la mana nk wat mende2 tu sme klo dok kat beaufort.

harini g keje dgn pasrah sbb kesian gak tinggalkan laki yg buat2 muka kesian soh aku cutila tu. tp sorila sayang. i xkan amik crk. hahaha...sayang cutiku. save utk kemudian hari.

so aku tanya2 kawan pasal cane nk menyelesaikan masalah ini, ngam2 aku terjumpa kak ct, rupenye da hampir 2 mgu x hidup senang sbb sakit gigi sampai bengkak muka sebelah. jumpa doktor andrea, beaufort dentist tu. di pekan lama beaufort kedainya.

doktor suh dia cabut, dia xnk. kang xde gigi nak kunyah. so, doktor suggest wat rawatan akar, kat klinik dia ada rawatan tu. harganya rm600 untuk sebatang gigi. tp kalo nk murah pegi gov but still kena bayar tp murahla skit. sebatang gigi rm150. tp kat beaufort xde treatment tu, kena pegi luyang kat kk. n opkos kn wat appointment dgn pakar n ikot turn. haiyooo...

dahtu aku berbual plak dgn kak nida. dia ckp kalo sakit gigi ko pegi je beli ubat sakit gigi kat cnf atau bestmart. nama ubat tu weng heng...hahah..pelik nama ubat. but dia ckp mmg berkesan. ko makan je 2 biji tu trus hilang sakit gigi. aku tya dia, sllu ke akak makan. aah...sbb malas nk g klinik so telan je ubat tu. harga pon murah, rm0.50 je untuk 2 biji n memang dia jual 2 biji je. kalo rasa nk bli banyak sukatila ko la.

ni la, keje aku mencari penyelesaian utk laki aku yg manja tu. kalo bab2 buat kerja tangan mmg kuat tapi bila dia dah sakit. alahaiii....lemah lembut trus. hahahah...





Wednesday, February 25, 2015

rahsia masak daging cepat empuk

No comments:
semalam kan masak kari daging, aku rasa da dkt 2 jam la konon mrebus nye. skli masa makan masih liat. spoil betollah. nasib ler laki aku yg baik hati x kondem kaw2 punyer. tpaksa la makan kuah saje dgn sayur pucuk manis lemak campo keledek tu dgn sambal belacan. hahaha..

tp, sayur tu sedap la. aku kan b4 masak mesti cek resepi kat tenet dlu. so, klo ikot betol2 msti sedapla. sedap bermakna sebab laki aku makan banyak tataula kalo dia lapo..dahtu dia habiskan..kan kan? hahaha

so rini b4 aku cek tenet, bertanya dengan ajis cane nk empukkan daging. dia kan serba tahu =D untungla dok depan dia. hahaha...mcam goggle okeh dia ni.

katanya

  • rebus daging lama2 (common la kan) lebih dr 2-3 jamlah baru boleh makan.
  • kena rebus daging tu & letak sudu dlm periuk tu masa proses merebus. (x pernah try, tp biasa nampak klo orang basuh periuk kenduri, berterabur sudu2 dlm periuk beso tu)
  • campo daun nangka masa rebus daging tu (x pernah try juga)
  • yg ni 1st tym tahu, ajis ckp b4 masak gaul dlu dgn halia yg ditumbuk hancur n letak sedikit garam. pastu biarkan (biarkan berapa lama aku lupa nk tya) n b4 masak basuh balik bg hilang semua halia2 tu.  
ok, pasni bole cuba masak daging lagi. hihih..

aku mmg x masak daging ni, biasa jumpa masa raya je x pon raya korban. lagipon, kat sabah susah jumpa daging lembu, biasa ada daging kerbau je. so, lagi la aku x nk masak daging sbb kalau x reti masak akan berbau. hihih..daging kambing? hahahah...lagila tidak akan ku masak. sbb x reti makan. kalo termakan pon sebab masa makan org x bgtau tu daging kambing n myb sbb org nye pandai masak so x berbau dagingnye.

sekian.

Wednesday, February 18, 2015

takde gigi

No comments:





kenapa aku patut updet blog? sbb aku ni pelupa. hahah...rugi la x rajin updet sbb masa berlalu sgt pantas tanpa aku sedar. skli tup tup bangun tdo aku tgok cenonet dah x cenonet lagi. da besar panjang. huhuh...

nasib baik la zaman skang ada kamera digital kn. klo masih kena guna kamera guna film x tercapai nk amik gambo sesaje. bankrup mummy ko.

ni gambo masa dia kena tinggalkan aku, sbb mummy ko berjalan macam org bujang ke vietnam..hahaha..jgn salahkan mummy. atok jugak yg paksa berjalan gantikan dia punye tempat. kalo x rugi. 

atok jaga firuz 3 hari, siap bawak gi kenduri kawin. kemain suke, tu senyum x ingat dunia n x sedar dia xde gigi.

tp baby senyum xde gigi nampak comelkan? cer org tua cam aku takde gigi...aiyooo...scary oo nk pandang sekali lagi.

skg firuz dah banyak gigi n pandai gigit jari tym kite suap makan kat dia. bikin gerammm..

Tuesday, February 10, 2015

selamat tahun baru 2015

4 comments:
aci dop? hahahah..lama gile x hadap blog. bukan x dan , mmg xde can dapat on laptop kat umah sbb ada sekretery kecik. laptop bukak kat sekolah je utk wat apdm dgn dgn print keje2. bile balik umah mmg masa sepenuhnye diperuntukkan utk memikirkan hal umah je. hal keje belakang cerita. sampaikan last2 aku xde bawak balik pon laptop sbb wat sakit bahu je kan. gunanye xdo pon. 

lgipon aku rase fedap dengan laptop baru ku ini =p lombab sampai tahap keseabaran x mampu dibendung. pastu yg keduanya adalah pasal henpon ku juga. sbb mcm x waras. macam malas da nk amik2 gambo dahtu transfer gi laptop plak. aiseh..banyak kelija. bagus aku potong sayur masak bagi piyus makan. huhuh..mesti gunakan masa sebaik mungkin skg sbb nk kejar masa utk rest plak. gituuu...

kesimpulannye, harap2 tahun ni dapatla merasa surface pro3 sbb myb laju..hihih n siap ada kamera depan belakang. jadik boleyla jadik blogger balik kut? yela, sbenanye aku rindu la nk bebel2 dlm blog nih. cme disebabkan alasan2 kukuh di atas maka aku malas lah.

rasenye paling last updet tahun 2014 jugakla ke 2013? hahaha..aku da lupe. yg penting masa tu aku dok kat umah sewa lama lagik. piyus pon x sampai setahun lagi umo. badan aku pon masa tu gedebab lagi disebabkan naik berkilo2 masa preggy. aiyaa...amik masa hampir setahun baru dapat capai berat badan asal.

macam2 da jadik dalam masa sepanjang ak x updet. haa...sebab..

da 2 org kawan aku dapat baby jugak. n akan dtg lagi sorg. berturut2 ok. setiap tahun ada je. hihihi..murah rezki kan.

dahtu, sebab aku dah merasa berjalan2 pki passport international..kahkahkah..jakun kan? kalo laki aku dengar ni mesti dia ckp..hmmm...abg da spi mexico pon...hahahah...

lagiii...adik2 aku pon da kawin. yep...adik2 kauuu...yg sorg da kawin taun lepas n sorg lagi bakal kawin bulan depan. skali dpt ipar dua okeh. haa...da gatal kan. kite halalkan jela. 

hal2 berjalan mana tu n mengawen ni klo ak sempat ak updetla dllm entry lainnye. kot best ke idok iye dop?

byk sungguh point kan dlm satu entri. karangan panjang akan myusul kemudian jika di izinkan. hihih..amin. 

belanje satu gambar hepi family

masa ni gemok x ingat..hahahah..skg pon apa bezanya..gemop jugek.


Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com