Friday, October 23, 2015

ngandung kedua punya perangai


dah tinggal tak banyak hari kut? sebulan lebih gtu la sebelom letop. baru nak citer pasal ngandung kan. bukan apa, masa awal2 tu laptop x berapa bagi kerjasama. pastu kan bizi dengan firuz plus umah tangga. masa firuz dlu xda nak bizi apelah, bawa diri sinri aje. so, every weeks punya dokumentasi preggy tu tercatat aje kan. hahaha...kalini da dekat 8 bulan baru la hegeh2 nak citer. kena cite skit2 kenangan lah katakan.

preggy kali kedua ni unxpected sebenarnye. tp ekceli cetss tu kalo bole masa lpas firuz nk trus je ada baby. stresss aku. hahaha..bukan apa, sebab dia kan sllu outstation, takde sapa nak nolong den jage anak n urus sme keje umah.

sllu aje cek period nye timing. lambat skit je baget preggy. ingat senang ke nak dapat2 gitu jek. masa firuz pon kemain usaha makan itu ini. huhuh..btw, lpas beranak firuz xda amik perancang ke apa. sme org x bagi. derg ckp kat aku "ko da tua, baik beranak cepat2 klo ada masa" -_- itu la, da xde rezeki nak dapat cepat. okla ni, firuz da dua tahun baru dapat lagi. afdal la tu. xde la aku jadik mak lampir pi sekolah urus anak berderet.

cetss kan balik dalam ujung bulan 1 tahun ni. aku pon malas nk kire tarikh2 period. bio kan ajela. tetibe jer masa bulan 3 tu la mcam rsa da sebulan x period kot. aku pon lupa juga. so pi lah bli upt tu. cek2 2 line. trus ktrg pi klinik utk make sure. masa scan nampak da kantung. konfirm. trus cetss rasa cam x caye2 je kan ble plak preggy kalini. hahaha..baget terer. pastu trus dia jadik cam caring melebih, aku balik kje x masak dia ajak makan luo aje. haa..sbb awal2 b4 cek upt tu mmg perangai aku len mcm. marah2 pastu balik koje melepek tido sampai ke petang. memula cetss cam bengang sebab dia lapo nk makan. aku wat dek je. sampai dia ugut2 nak nek kapal konon awal. sbb aku x masak. hahaha..aku lek lek je. bile dia tau preggy tu, trus ok je. trus jadik baik hati. hahahah..

so,  da tau preggy. cetss la yg redy2 call opis nak naik kapal sbb dia kira2 kalo naik kapal awal kalini bole la tgok baby kedua lahir. ye la masa firuz dlu kan da 3 month baru menjenguk anak. xde feel. sbb da beso. leher pon da keras. senang nak jaga dia ckp konon. dia x merasa jaga yg baru lahir tu ha. kalini pon dia dengan konpiden je ckp, abg bole punya la jaga tu baby. hmm...kite tgok nanti camne.

itula, dia cuti x lama masa awl tahun ritu. kejap je, dlm 2 bulan da naik kapal. sebab nk kejor masa supaya dapat balik awal. awal tak awal 6 bulan jugak makcik nunngu nye. hahaha..naik bulan 3 balik bulan 9 ritula. pestime la konon masa besday aku dia ada. padehal x dapat celebrate pon pasal aku kena trun naik spital 4 kali cek gula dalam darah. streessss.

rasenye preggy kali kedua ni sangatla mencabar. macam dari awal lagi kot. dengan pemalasnye nk gi koje, cepat letih la, semput naik tangga, asik nak baring aje, cepat rasa pitam kalo cuaca n pakai baju x sesuai. tetibe je rasa cam nk pengsan2 pastu muntah2. minyak angin tu ada aje la kat dalam pencil box.

tapi nasib baik la. cetss naik je kapal. adik aku lepas spm tu datang sabah ni. kire ada la kawan walopon dia x masak pon. aku jugak masak. cume nak masak jadik mudah sebab aku tinggal tumis2 je. yg redy kan bahan cam potong bawang tu sme dia. n basuh pinggan. umah kemas skit2 jadikla, aku mmg bolayan la masa trimester 1 tu. trimester 2 pon cam x berapa sihat jugak. masih lagi muntah2. tapi slera makan cam ok dah. masa yg first trimester tu x makan2. tido je kje. adik aku plak naik riso nye.

dahla aku daftar lambat kat kkia pasal xnak ulang alik pi klinik kerap. yela, masalah nak parking tu satu hal. aku daftar masa tu da trimester kedua rasanya da 5 month ke gitu. mmg kena bebel la. nurse bebel, dokter pon bebel. lek je. dengar aje. nasib la sme ok je masa cek tu. hb sme ok.

aku rasa sampai ke skang ni. bau2 pon xleh. bazir je beli perfume banyak awal taun tu. last2 firuz je pakai lpas mandi. bau masak xleh. bau badan, bau stokin. sme aku bole detek dengan berjaya. kalo masa mengajar kelas bangunan lama paling la aku hazab. sebab bangunan situ penuh dgn taik kelawar n burung layang2. so, dengan hebatnya aku akan bernafas guna mulut sepanjang mengajar kelas area sana tu. ok je.

tapi nasib murah rezeki, awal2 tu aku mengajar 2 kelas kat bangunan lama, pastu kena kurangkan jadi satu kelas sebab masa aku terlampau banyak kan. pastu kelas yg kena kick dr jadual memang kelas yg problem. hihi..rasa hepi. ekceli kelas tu awal2 ok jer. sbb aku ajar derang dr form 1 kot. skli masa bulan berapa tah ada rombakan kelas so ada beberapa pelajar baru dari kelas lain kena campur masuk situ. trus jadi haru biru dah perangai masing2 dalam kelas. sabau je la.

masa awal2 tu sampai masuk kedai makan pon xle. pening gila. aku dok dalam kete je. pucat2 la muka kalo gi kedai makan. hishh...di ingat2 balik. truk nye. driving pon cam payah. cepat rasa sesak je nafas. perut nye melabuh ke depan. tiap kali drive aku akan longgarkan sme yg ada kat badan. hahah..gituuu tips nya.

pakaian pon aku jadik rasa x selesa. pakai itu ini sme xleh. preggy kalini siap tempah baju ngandung baru ok. aku buat ngam2 utk pakai 5 hari. masa ada adik aku tu ktrg pi kamdar cari kain. beli yg murah aje semeter rm4-5. aku wat jubah ngandung. ada jugak yg aku wat blouse ngandung. nak beli redy made paham2 ajela. panjang sangatla. senteng la. baikla tempah. ngam2 pakai. nak jahit sendiri kem salam. padehal semangat aje beli mesin jahit konon lpas dapat duit apc ritu. last2 dalam kotak tak terbuka lagi. trus naik dalam stor kain baju kat atas. hahahah...

pastu siap soping baju utk jalan2 pon baru2. suar seme bli baru. utk jalan2. beli skirt la apela.

makeup muka x berapa nak sgt la. masa awl2 preggy lg dasat. pucat gila muka pi keje. disaster. skg je da pki krim balik skit2. eyeliner pon malas2 da pakai. huhuh..mascara n blusher je wajib tepek.

itula perangai pelik preggy kali kedua ni, perangai pelik terjadi sebab preggy atau faktor umur taktaula. aiyoo..trus rasa kalo lambat lagi preggy xtau ape kejadian. umur yg skg pon rasa cam x larat dah.

sebab masa yg first tu stedy je. padehal dah la sorang2 kan preggy. memang ngandung ni lain2 perangai. jgn espek sama je stp kali ngandung. dan org2 keliling pon kena la paham. walopon penyakit ni kami sinri yg carik. kahkahkah..ish2..nak carik pahala ni. ramaikan umat islam.

ooo..bentuk perut pon cam len. masa firuz dia x nampak pon. cam melebar ke tepi2 pinggang sampai xde pinggang. lebar aje. yg ni perutnye lonjong ke depan. tu yg xle nak pakai baju biasa. sme kena beli baju yg ada space utk perut ke depan. tp org cakap xle caye gak bentuk perut ni. sbb da dua kali aku dengar dalam taun ni derg espek anak laki sbb tgok bentuk perut. skli yg kuo girl. keciwa ok. kena scan jugakla baru btul tau jantina kan. so..korang bole agak ke apa gender aku kalini? hihih.

xde gambo nk tepek. preggy kalini xde mood selpie. maybe sbb buruk benor kan muka. mesti baby kuo nti x suke selpie gak. firuz lain la. koje asik nyelpie je sbb masa preggy dia mmg kerap selpie. ke sbb henpon da x berapa nak canggih. hihih..

x sabau tgu taun depan hajat nak henpon baru. harap2 dapatler.



6 comments:

azizah green line said...

kalau perut tajam ke depan tu baby boy la tu macam jijah hakimi dulu..

cik chinta said...

Da scan baru la ble caye.boboy

Elya Roza said...

klo perut tajam tu mcm bby boy je..
tapi klo malas nk mekap2 ni..maam bby gurl pun ade..hahaa

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

moga segala urusan dipermudahkan utk anak kedua sis ya..

Aaron Grey said...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com