Sunday, August 21, 2011

petik bunga mak kamu =p

tahun ni saya sangat suka bunga dan bunga paling saya gila tengok adalah bunga raya (: disebabkan subjek yang diajar takde kena ngena utk di kaitkan dengan bunga saya berdegil juga nak mengaitkan, yela kalo ajar subjek seni bole jugak suh melukis ke, mencop-cop ke =.=

sampai je topic basic measurement, saya pesan student suh petik bunga2 mak derang yang ada kat laman rumah sebanyak 5 jenis =D kejam bukan bunyinya? tapi, ada gak saya pesan, kalo bunga jiran jangan pulak kamu petik.

ape kena ngena basic measurement dgn bunga2? basic measurement adalah topik berkaitan panjang, berat dan masa.

untuk yang ni, mereka dikehendaki mengukur panjang kelopak2 bunga tu je. kire cam mengajar derang menggunakan pembaris dengan betul & mengelakkan derang boring asik mengajar secara teori aje. kalo ada amali camni, derang lebih senang ingat dan paham. sebab ada senior2 bile kite suh ukur guna pembaris derang x reti. 
yang ni peveret saya, dia susun2 kelopak bunga jadik gitu, nice ^^
lepas ukur panjang derang hendaklah convert dr cm --> mm
 
masa marking buku ni la korang akan rasa kelakar dan senyum sorang tguk student2 bagi nama bunga ni ikot sukati mereka, camnih derang bagi nama bunga jambang merah? macam jambang ek?
    bunga cawan? sebab nampak cam cawan tapi takde tangkai, patot bagi nama bunga gelas kot

    bunga kampung, gaknye sebab petik kat kampung kan.

    rasanya budak ni malu kot nak letak nama bunga ni as bunga t... a... so, dia letak je nama bunga oren, hmm..patutnya bunga kaler kuning kot? --__--''

    notakaki; baru habis tguk troy utk entah kali keberapakali, suke sangat dengan archilles cakap dgn helen, sweet T_T

    6 comments:

    nunnui said...

    paling tak tahan, dia bagi nama bunga kampung eh? hoho bunga cawan segala bagai.. hebatt student sekarang.. nasib baik tak bagi nama ikut warna bunga eh? =p

    cik chinta said...

    budak2 malas pkir, dia nmpk cam ape dia rasa, dia bg je nama T_T

    aminatul aini said...

    cantik bunga2 ni..hehe

    cik chinta said...

    tu la, rambang mata tguk bunga2 derang petik.

    aminatul aini said...

    pandai diorg cri..hehe

    cik chinta said...

    kan best dapat tanam sme pokok bunge ni kat depan ruma sindri ^^ tapi ruma ni langsung tade tanah, sme da bersimen T_T

    Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
    Design by Azhafizah.Com