Saturday, August 20, 2011

ichiko

oke, da 8 bulan umo dia baru saya kasik kuar d blog nih. disebabkan terlalu bosan, tahun ni saya bela sekor binatang untuk membuang masa menjaga dan bermain sama2. saya pilih nak bela hedgehog sebab dari zaman belajar kat university asik pegi kedai pets tguk dia tido dalam akuarium, saya tya adik, apemende nih, dia cakap landak, tapi bkn landak spesies malaysia yg kasik terbang2 jarum tajam dia tu bile marah, yg ni kalo dia rsa marah/terancam dia hanya kasik kembang aje bulu, bulu dia pendek2 aje tp still tajam dan bole wat luka, sepanjang bela, ada la banyak kali luka =D tp skg da tak, sebab da manja dan da kenal tuan dia. lg satu, saya rasa nk sangat bela hedgehog sebab asik baca blog ira blueberrycheese, dia ada bela hedgehog gak.

kaler hedgehog saya albino, ada 2 lagi kaler hedgehog iaitu pepper n salt. bagi nama dia ichi@ichiko yang bermaksud satu dalam bahasa jepun (: bagi dia nama ichi sebab dia lahir pada 1/1/11. dia ada adik badik 4 org, tapi sme mati kena makan dengan mak dia, yg tinggal dia sorang je terselamat T_T (tuan dia la cite) masa saya beli, umo baru sebulan lebih. masa tu ichi kecik lgi dan sangat garang, asik2 nak kasik kembang bulu dia saje, da la tajam. beli ichi through mudah.com =D canggih kan? tuan dia nak let go sebab malas da nak bela sebab ada baby kecik. so takot memudaratkan anak dia. masa tuan dia nk let go, dia nk jual skali parents ichi, tp saya xmo sebab kang makin bertambah komitmen plak, ichi sorang pon saya rasa..hadehh...kalo x ajak dia main2 kang dia pandai protes. 

bile aje kasik lepas ichi dia suke sangat lari main kat area kasut2, geram btul. sebab dia suke menyelit sembunyi kat situ. memang peverret playground dia la. cam dia da hafal jalan ke area nih. laju je lari.

kadang2 saya bawa jugak ichi jalan2 nek kete. pegi rumah kwan2 sebab derang sangat teruja nk tguk apekemende saya bela kat rumah.

ini la keje dia bile da pnat main, tidooo tak hingat dunia. menyampah btul, kite balik dr keje dia tgah sonok kroh..kroh lg. rasenya cam tiga per empat dari sehari tu dihabiskan utk tido saje. sabar je la.

6 comments:

ayano shirahata said...

aduh... rindu ngn ichiko... bila nk bawa g sekolah kak?? hihihi

zOeY zAu YaH said...

laaa ade gak ke erk camnih? x penah tgk woo org bela ni tu pasal saya jakun haha..saya pun bosan..nk bela kucing tp x larat lak nk jaga huhu..

cik chinta said...

ayano; hishh..xleh bw g skola..hbs dikerumun kang =D

cik chinta said...

zoey; try bela sekor, kompom lupe nk kuar dating dgn dgn encik papa ^^

zOeY zAu YaH said...

mesti hencik papa x kasi bela kalau camtu haha..

cik chinta said...

zoey; bela diri sindri la paling bagus =D

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com