Tuesday, March 19, 2013

8 bulan

today ckup 32w atau 8 bulan r. tinggal lagi sebulan plus je kan? sme orang cam tguk aku kuat keje. takde amik mc, cuti ke apa. g kelas pon ajar cam biasa. berdiri kemain dalam kelas kalo mengajar budak tu. 

lenguh sbenanye..peha kanan pon da mula sakit. maybe sebab bawa kete lagi. balik umah, uruskan hal2 rumah plak. duduk sorang, kenala menyapu, mendobi, memasak. lagipun, pelik juga aku ni, x reti nak tido petang walopon rasa letih. 

syukurla. hari2 aku doa tuhan permudahkan urusan kerja sepanjang pegnen. aku pon pesan juga kat cecets, doakan aku kat sini sihat dan tabah tanpa dia. kuatkan hati ni, ko pkir aku hari2 duk baca pengalaman orang beranak, masing2 laki ada kat sisi bagi sokongan. aku plak nanti yang kompomnya..cets xde T__T macammana la perasaan time tu. taknak pkir (: 

pesan cets suruh ngaji hari2 atas kapal. aku pon opkos la ngaji juga. kalau kapal masuk port, time wasup n ym cets tya tu brapa banyak ngaji hari ni. kalau boleh, seblom beranak habisla khatam quran. 

kapal cets slalu kuar skg, kalo masuk port pon line x bape elok nak wasup n ym. slalu putus2 jugak. nak kena kol pon jarang2. sebab susah nak dapatkan top up dari darat. cets dahla tak pernah turun darat lagi sejak naik kapal bulan 1 ritu. 

nak tunggu emel from amos. sehari dapat la sekali. susah nak share macam2. aku pon tak reti nak cakap banyak2 dengan baby dalam perut. biasa cakap2 dengan dia dalam hati je la. ok la tu kan (:

macam tak terasa masa jalan cepat. maybe sebab aku malas pkir and juga maybe sbb aku asik pkir pasal keje..keje..keje...pkir nak kejar silibus. cuti..cuti jugak. student aku tertinggal silibus kesian juga. dah la ada ajar budak form 5. klo yang form 1, 2, 3 and 4 tu. xpe...nasib baik budak form 3 yang kena ajar tu subjek psv. xde masuk dalam pmr. kalo tak..satu lg bencana. huahaha..


ini muka semalam. kak nida cakap, muka aku x berapa nak menembam melampau. yang banyak naik kat perut pastu kat breast. okeh..taktau la if dia saje nak sedapkan hati aku yang risau badan naik lebih pastu susah nak trun lepas beranak. ehehe..tapi, dia slalu cakap jangan riso, pasal dia lepas beranak trun 12kg. malah lebih kurus dari seblom pegnen. sbb masa blom pegnen 60kg. skali lpas pegnen jadi 58kg. hebakkkk....trus rasa teruja.

pakai baju pink ni masih muat. cuma x selesa da la. macam jenis kainnya asik nak melekat di perut. so, out of list baju ni pasni...masih banyak baju2 kurung muat pakai. tu yang cgu2 cam konpius...bape bulan dah ek sbenanye aku ni. ahhh...slagi baju kurung muat...xmo beli maternity wear. eheee...

skang ni aku rajin pakai tudung bawal kan. sebab haritu da kena tegur dengan kerani n sorang cgu ni. dia nasihat jangan pakai shawl, pasal terbelit2 kat leher. takut baby dalam perut terlilit dgn tali pusat. walopon kadang2 aku escape juga terpakai shawl, sebab tak tahan berdiri lama nak iron baju tu. tapi, kebanyakannya akhir2 ni memang banyak pakai tudung bawal saje. berbaloi la kan aku beli sekodi ritu.


bulat dan besar dah sangat. ni baru 8m. blom lg 9m. kaki masih blom bengkak. tapi jalan da lembab. badan sangat cepat berpeluh. sehari mandi 4 kali. sekali seblom keje. 3 kali lepas balik spi seblom tdo. melekit aje aku rasa kat area leher, belakang and dada.

baby sangat kuat gerak, pusing, kick2 skang. x kire masa. kadang2 bole nampak la perut tu beralun, berombak. huishh...kadang2 kalo kite pegang perut, dia bagi respon kat tempat kite pegang tu. bijak btul baby ni.


stretchmark blom muncul, cuma kdg2 ada gatal. tapi, x slalu. dalam sehari maybe adala sekali gatal. tu pon kejap sangat. alhamdulillah. ngeri aku baca orang cakap pasal keburukannya di perut tu. da seminggu lebih kan aku rajin menyapu minyak tu. memang best. baik korang try. 

okeh..nak mandi lagi.

cets...cepat masuk port...

9 comments:

Shizan Syafik said...

sy baru 3 bln tapi dah rasa gatal2 kat perut.. nak garu tapi tahankan je tangan.. huhu

myza said...

cntiknya theme blog nih..suke!!

SarahSyafiq said...

masa nya dah tak lama.semoga dipermudahkan ye..
mmber advise letak myk zaitun dr awal pregnant lagi.

najwa nano said...

sedih baca cets xde nanti akak deliver..najwa tabik ngn akak.akak kuat.chaiyok kak!

cik chinta said...

shizan, bek cpt bli n sapu rjin2.

Myza, tq :-)

sara, tu r, nebes jg skit. Hee

njwa, kuat luo je. Dlm xtau lg. Hee

azizah :) said...

emm camtu la agaknya jijah nanti... tah suami ada ke tak.. skrg pon belayar aja.. emm nasib la berdikari sorang2...

lagi sebulan je yunk.. moga di permudahkan yer :)

bersalin di mana nanti yunk?

cik chinta said...

jijah; kat sini (: pstu br blk smnjg..

アヌム said...

lebih kurang je due kite nnt kan..hehee..cuak pn adee...

cik chinta said...

ihi..tu r. hrp2 sm2 mudah bsalin (:

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com