Thursday, April 11, 2013

check up 35 w 2 d


seblom tu, vitamin ostematrix da sampai tadi. legaaa...aku riso pasal tiap kali gosok gigi darah membuak2 byk sampaikan buih colgate da jadik kaler merah. eiuwww....

dah dekat sebulan kot kehabisan stok. trus sampai dua botol bli. sbb bulan lepas promo kan. lgpon, karang lepas deliver nk kena truskan juga makan kalsium. karang rapuh tulang dan tanggal gigi satu2.

klo breastfeed kan baby, nak hasilkan susu utk baby tu dia tarik juga kot sikit2 kalsium dari tulang dan gigi. aku rasa laaa...

sepanjang pegnen tade minum sgt susu. memang harapkan kalsium dr mkn vitamin je. dan memang berkesan la. utk korang2 yang alah susu. bole try ni. xde bau dan mudah. telan2 je. cume, gedabak la sebiji pil nye. skali telan kena 4 biji pulak tu. xpe, lama2 ok la. nak sihat badan n sihat baby juga.

berbalik kepada check up, td aku g klinik on time ikot date kena bagi nurse. asik2 escape, buruk reputasi. perkara2 yang berlaku kat kkia td..

x kena cucuk...horeyyy...taktau kenapa. dia ckp xpayah. kt jgn byk tya, oke kan saje. just kn check urine je. 

berat naik...perlu ke horeyyy?? hahaha...patutla aku rasa makin berat semacam bawak badan. tp, masih larat naik trun tangga pegi kelas. berdiri mengajar pon bole, tapi xdela rajin dah nak round2 dari meja ke meja murid. cume, klo check homework aku rajin round. nanti ada yg menipu. ehee..

ukur tinggi rahim, nurse cakap good...ngam2 memang 35w. perut no stretchmark. 

kaki xde bengkak. tapi nurse cakap, maybe dalam 2 minggu ni naik kot urat2 kat kaki. tapi, yang aku perasan, kaki dan tangan sllu kebas2 kalo duduk bersila. jadi, aku slalu elakkan bersila time lepak di ruma. biasakan duduk atas kerusi.

kena bg taklimat jaundice pastu suh jaga makan, suh makan sayur dan buah, kurangkan makanan berlemak takot berat naik mendadak dalm masa terdekat. 

takde kena bagi ubat. horeyyy..lgpon, aku makan ubat dari shaklee je.

next appointment another 2 weks. yeyyy...

nurse ckp, pasni tinggal tgu menuai je. hahaha..okeh..itu lawak. 

10 comments:

Salhah Suhot said...

hoho..sikit lagi..perut tade stretch mark..beshnye..

cik chinta said...

tu la..x lm lg.

azizah :) said...

ingatkan nufaka dah bersalin.. lama xupdate..hehe

najwa nano said...

haih...xsbr nk tngok baby..bila nak pegi menuai ni.hahaha

LYAfrina said...

lya doakan moga smuanya selamt hingga melahirkan baby... smoga trs dikekalkan kesihatan y baik.

psl slalu bdarah tu better refer doc.

Shizan Syafik said...

bestnya dah tak lama dah nak dapat baby.. :)

cik chinta said...

jijah; sabr2, brg mumy nye x pack lg ni.

najwa; xtau bile tertuai ni =D

lya; tq tau :)

shizan; xlm lg shizan pon akn alami jg (:

~MommyAida~ said...

Take care dear..dah hujung2 dah tu..semoga semuanya selamat ye..AMin!!

cik chinta said...

aida; tq (:

HAZIRAH ABDUL RAHMAN said...

dear,
kita dulu pun sama tau. berus gigi asek darah je. bari teringat bila kamu cerita. betul lah tu kesan ngandung.

perut kita pun alhamdulillah sampai beranak takde strecthmark. tapi sedih tu, bila lepas urut, perut dah kempis, baru ada bekas. sedih sangat. tapi takdelah teruk mana. cuma tetap ada. yelah, perut besar nak kempis balik, mesti ada tinggal tanda. nanti kalau kamu ada jugak, jangan risau k, samalah kt,, =)

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com