Tuesday, April 16, 2013

check up 36 weeks

takdo gambo la entri ni. just utk simpanan aku je.

balik sekolah trus mandi, masak n makan. rest kejap pastu g klinik kol 3.15pm. aku dah de perasaan nk monteng td. tp, kuatkan hati mendrive jugek. punye nantok n berat badan. 

nasib klinik x rmi org. senang hati (: kejap juga la da kn panggil dgn doc. ni bukan check up mingguan tu. ni appointment dgn doctor utk scan 36 weeks. so, just jumpe doctor je la.

doc tya sihat x..dia check hb pon dah naik. kn suh truskan makan iron 2 bijik. tp, me mana makan ubat dari klinik tu. me makan ubat shaklee, memang makan 2 bijik sehari. 

pastu dia scan. katanya, uri dah kat atas. kepala ke bawah. conclu is, sme ok.

aku ble plak wat tya soklan bodo, "bole tak saya naik flight lagi?" ada hati kan nak balik? saje je tya. memang tau da awal2 kn banak sini sebab nak ckupkan cuti sampai lepas raya baru balik keje.

doc cakap, x boleh r. prosuder semua flight. kalo da nak dekat 9 month xleh nek flight. dan yang aku tahu lagi, kalo 7 month pon x dibenarkan naik flight. so, sape2 yang pregnen & rasa nak balik beranak smenanjung, boleh start merancang bile nak balik. kire2 la cuti tu.

dokter cakap, start dari hari ni da bole beranak bile2 masa. sebab da ckup 9 bulan. pastu siap bagitau tanda2 awal nak beranak sme tu la. haihh..harap2 tanda yang aku dapat mudah untuk di cam. contohnye, pecah air ketuban ke or kuar darah dengan lendir gitu.

pastu, dia bagitahu kalo sampai due date 15/5/2013 takde tanda juga nak beranak. dia kasik tambah lagi 9 days. so, dah jadi 24/5/2013. kalo sampai ke date tu pon x beranak jugak. pegi la hospital serah diri. 

doc cakap, baby xleh simpan lama2 dalam perut. kena kasik kuarkan. 

baby2...dengar tak dokter cakap tadi? kuar bile sampai masa tau. mummy da x sabar ni nak dukung baby n bawak jalan..heeee.

kejap je jumpa docter tu. balik umah trus. kire dok klinik dalam stengah jam lebih gtu je la. gud for me, sbb x menahan kepenatan tu.

balik plak singgah petronas isi angin tayar kete. aku perasan senin baru ni, tyre cam kureng angin. hazab ko nak mengepam tayar dengan perut beso gini. kan xle nak menunduk dengan betol. tertonggeng2 dibuatnye. sabar je la.

 



7 comments:

#ciksuzlin said...

Gigihnya buat smua ni sorang2.
senasiblah kita cikgu, suami jauh~
Lin doakan semua selamat lah ye :)

najwa nano said...

semoga selamat semuanya kak..tak lama dah tu.fight for the baby.lepasni akak mesti offline lama kan?jgn lupa amek gambr baby letak sini.nak tengok baby..

cik chinta said...

lin, skg ni cm bse da kwen pjj ek, tq 4 d wish.

Njwa, rs lm pulok nk tgu trikh due, ad sbln lg

azizah :) said...

jijah mmg cadang nak beranak kat semenanjung.. alaa naik MAS boleh sampai 8bulan.. air asia je sampai 7bulan.. tu pon kena surat doktor.. insyaallah nak amik cuti awal sebulan o 2bulan.. cuti tanpa gaji.. yelah laki bukan ada kat sini.. baik balik kg..huhu

cik chinta said...

ritu nk balik awl jg. nk amik ct tanpe gaji. tp dia efek kat seniority. so my parents nasihat xyh r amik ct. my parents dtg sni tgkkn. banak je sni. nt lps 2 weks bru balik. lpas da pkir lm2. doa2 sme. hati pon tak keberatan nak beranak sni. keje pon tuhan pmudahkan. hehe. hrp, lpas2 ni pon urusan dpermudahkn.

myza said...

kesiankan kite..pam tayar pon kena buat sndiri huhuhk b strong k..moga dipermudahkan lahir nt

cik chinta said...

amin, bharap sgt mudah bersalin (: tq myza

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com