Thursday, February 26, 2015

sakit gigi

sebelum ape2 nak say congratulations to my friends c adi n noi sbb da berbaby secara officiall pagi ni. alhamdulillah..murah rezki.

makin berkembang luas legasi 69. hahaha..macam lama da x updet pasal l69 kan? sme bz ler. derg x bg lagi tgok pic baby. macam retis plak nk semunyik2 muke baby. gituuu..xpe, nasib bek esok da friday. so nk g kk bole le skli jalan ke sana  melawat baby n ibu nye. yeayyyy..

oh yer, topik harini iyelah sakit gigi. 

laki aku la dr semalam dok ngadu sakit gigi. xmo da minum manis n makan manis. aku last2 give up soh cabut  jela. dia dok goggle juga nk pertahankan gigi nye tu. nk implan la, nk wat rawatan akar la, nk wat crownla. aku x kisah pon. tp xtau la mana nk wat mende2 tu sme klo dok kat beaufort.

harini g keje dgn pasrah sbb kesian gak tinggalkan laki yg buat2 muka kesian soh aku cutila tu. tp sorila sayang. i xkan amik crk. hahaha...sayang cutiku. save utk kemudian hari.

so aku tanya2 kawan pasal cane nk menyelesaikan masalah ini, ngam2 aku terjumpa kak ct, rupenye da hampir 2 mgu x hidup senang sbb sakit gigi sampai bengkak muka sebelah. jumpa doktor andrea, beaufort dentist tu. di pekan lama beaufort kedainya.

doktor suh dia cabut, dia xnk. kang xde gigi nak kunyah. so, doktor suggest wat rawatan akar, kat klinik dia ada rawatan tu. harganya rm600 untuk sebatang gigi. tp kalo nk murah pegi gov but still kena bayar tp murahla skit. sebatang gigi rm150. tp kat beaufort xde treatment tu, kena pegi luyang kat kk. n opkos kn wat appointment dgn pakar n ikot turn. haiyooo...

dahtu aku berbual plak dgn kak nida. dia ckp kalo sakit gigi ko pegi je beli ubat sakit gigi kat cnf atau bestmart. nama ubat tu weng heng...hahah..pelik nama ubat. but dia ckp mmg berkesan. ko makan je 2 biji tu trus hilang sakit gigi. aku tya dia, sllu ke akak makan. aah...sbb malas nk g klinik so telan je ubat tu. harga pon murah, rm0.50 je untuk 2 biji n memang dia jual 2 biji je. kalo rasa nk bli banyak sukatila ko la.

ni la, keje aku mencari penyelesaian utk laki aku yg manja tu. kalo bab2 buat kerja tangan mmg kuat tapi bila dia dah sakit. alahaiii....lemah lembut trus. hahahah...





3 comments:

Anonymous said...

Saya pon baru cabut gigi harini..gigi gerahsm..dah pecah xdapat nak diselematkan..cabut ja la setelah seminggu gusi bengkak

liyana mikri said...

Klw mau filling dkt klinik dr andrea tu brp?

liyana mikri said...

Klw mau filling dkt klinik dr andrea tu brp?

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com