Tuesday, July 28, 2015

demam kuning

anak dah berlari baru nak up tajuk tu? hihihi..xpe..sharing is caring. simpanan untuk aku dan untuk tatapan pembaca blog yg baru ada 1st baby. 

iyela, dalam sibuk2 gembira baru dapat baby trus rasa susah hati sebab hari kedua dan ketiga dah mula naik kuningnya kan? dan jangan asik sibuk google nak beli barang utk baby saja, semua pon kena kasi seimbang. dari segi persiapan kelahiran dan kesihatan baby tu nanti.

jangan ambil mudah pasal demam kuning ni, kalo tak jaga betul2. tido kat wad la kite, takpon asikla ulang alik ke hospital dahtu rasa sedih tgok kaki anak balik2 kena cucuk sedut darah..eiuwww...meremang bulu roma tau rasa sedih tu.

dulu masa lahirkan firuz macam tak pernah pun amik kisah pasal maybe nanti tak kena demam kuning/jaundice, budget akan lahirkan baby yang sihat walafiat la. hihi..so, tak baca pon.

secara amnya, demam kuning ni bole detect lpas 2 atau 3 hari. nampak kulitnya kaler kuning n matanya pon gitu jugakla.

nasib baik masa aku beranak ada ramai pakcik n makcik datang n bagi petua. jadik firuz kena demam kuning kejap jugakla. x sampai seminggu dah baik. letih tau bila baby kena demam kuning ni, tiap2 pagi kena pegi kkia amik darah baby, dahla masa tu kite pon jalan sakit2 badan lagi dengan jahitan belum baik. huhuh..kalo di ingat ngeri.

memang nak sangat firuz cepat sembuh dari demam kuning sebab kitorang nak bawa dia balik pegi jb untuk berpantang. kan aku bersalin kat sabah sbb nak jugak cuti tu betul2 dapat 3 bulan. tanak ada terkurang2. dah kira nak bagi sambungkan cuti bersalin terus ke cuti raya masa tahun tu la. hihih..berkorban la bersalin kat sabah dulu.

kata ibu aku, kuatkan semangat. nanti rehatnya lama. sebab ada kawan2 yang amik cuti awal sebulan sebab naik flight kan kena awal2. xleh akhir2 sbb syarikat penerbangan tak terima la wanita2 mengandung di akhir2 trimerster ni naik flight. dorang takot terberanak dlm flight plak.

antara petua2 untuk cepatkan pemulihan demam kuning (yang aku cuba dan yang aku tya kawan2 serta melalui pembacaan internet melalui pengalaman orang lain) :-

  • yang ni paling pentingla, pastikan jangan ada objek2 berwarna kuning berhampiran dengan dia. seperti cat dinding kaler kuning, baju kuning dan emas2 yg emak2 pakai sila la buka buat sementara waktu ni. lepas2 ni nak pakai ala2 mami jarum lantakla ye. bagi dulu baby tu sihat. (dulu masa firuz dok rumah sewa, tuan rumah cat kaler kuning2 gitu...huhuh..kesian kan? terpaksa cover firuz gn kain supaya tak pantul kaler kuning tu pada dia)
  • mandikan dengan air rebusan kundur, yang ni aku try, nasibla kat sabah sng cari kundur. pastu baru2 ni aku ada gi facial, dia cakap anak dia mandikan guna rebusan kangkung. yg ni first tym dengar. 
  • mandikan guna air campur bunga piring terbang...alah, bunga kaler kuning yang banyak orang tanam wat landskap tu. ni aku xpnah try. tp orang da berpengalaman anak berderet bagitau la.
  • pastu ada baca kat fb bole try gantikan lampu umah dgn lampu kalimantang baru sbb sinar apetah tu masih ada byk. sbb kalo masuk spital pon dia kasik baby kite baring bawah lampu jugak. (x pernah alami tp dgar citer dr intenet lah)
  • kena bagi minum susu banyak2. kalau ditakdirkan xde susu badan macam aku masa dlu xde susu badan. aku bagi susu formula. dia kencing berak kencing berak tu yang kasi turun kuningnye. sepatutnya masa lahir2 tu lagi da kena rajin susukan. tp itulah, skang ni kan hospital gomen x bagi orang bg susu formula. kena susu badan. dah nak wat cane kalo xde susu badan masa awal2 tu. kompom la naik kuningnye. huhuhh...sebab aku tanya orang berpengalaman derang sinri sembunyi2 curi bawa masuk susu botol masa 1st n 2nd day beranak. tu la anak derang xde kena kuning.
  • orang berpengalaman cakap kalo nak bg susu formula pakai jenama lactogen. aku xtau plak dulu. masa firuz pakcik aku suggest snow. ok juga la. asalkan dia minum.
  • baby yg kena demam kuning ni selalu asik tido je. jadik kena kejutkan selalu biar aktif kot? ntah..xtaula. ingatkan cam best la baby asik tido so bole rileks. hahah..rupenye x bagus. huhuh...tapi masa firuz dulu pagi dia tido. malam dia bangun plak melalak, haiyaaa...
  • ada juga yg cakap bg minum susu kambing...masa aku dlu xtaula mana nk carik susu kambing tu.
pastu ada yg bagi cadangan mintak ubat dengan dokter kat klinik biasa. aku pegi je la suh ayah belikan. ubat tu campur dalam susu minum nye. aku kan x berapa aware sangat pasal ubat2 ni, aku tau sumbat saja. asalkan jadi baik. tahu2 kawan aku cakap x bagus. ada side effect plak nanti. nak wat camne dah lama pon. huhuh..xpela. doa2 ajela kesihatan berpanjangan. 

2 comments:

azizah green line said...

dah second baby ye yunk..tahniahh!
betul2..demam kuning ni bahaya tau..lebih2 lg yg tinggi leh efek otak..

cik chinta said...

otw 2nd baby la..hahahaha

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com