Tuesday, August 25, 2015

bila pas atau resit masuk ke sabah hilang!

aku kan keje sni xde la masalah pasal nk ilangkan resit masuk sabah tu. sbb aku pakai passport keje kat sni. tp klo passport ilang naya jugakla. sape2 penah g sabah. masa sampai terminal je kena beratur cek passport and ic smela. mcm masuk oversea kan? padahal over de sea je. 

kalau mcam ktrg yg keje sni mmg pkai passport je, so masa masuk atau kuar dia akan cop je la. 

kan aku ada bawak adik dok sni sbb dia da habis study matrix tgah tgu masuk univ. so, baru2 ni kan da kuar result masuk u. so da prepare habisla sme brg nk balik. tiket sme da beli. skli masa aku suh doble cek masa kemas brg tu aku tya pasal resit masuk sabah. dia cakap xde plak. mana la aku x dapat tido malam. kang ke naya x kena bagi kuar dr sabah pastu kena wat byk koje lagi ke sana ke mari. kalo badan kuat cergas xpe. ni dgn berat dah punggung skg mmg lemah je aku klo byk masalah timbul.

dia balik sabtu. dahle dr jumaat lpas aku terlibat dengan camping agung sekolah. malas gile okeh. tp sbb da keje pegila jugak. banyak duduk aje. hahaha...xtaula apesal kalini berat benor nk wat koje. pergerakan pon lemah lembab. hahahah...

patutnya hari senin dpt cuti peristiwa sbb koje lebih masa kan sepjg hujung minggu. x jugak rehatnye. pagi2 aku da bgun wat brekpes. mandi. siap2 hantar adik aku g spital utk appoinment x-ray. dia hbis kol 830am trus berdesup drive g imegresen kat sipitang. adalah dalam 40min. tu pon laju habis da la. potong sana sni bawa kete. 

sampai je imegresen sipitang dia cakap just gi wat report kat balai polis je. berangin satu badan aku. kalau tau camtu baik xyah aku drive g sini. dahla jauh. stress btul. trus aku g balai polis kat sipitang ni. pastu dia ckp system down. xle nk wat report. aduiii....trus tekan minyak balik ke beaufort.

sampai balai polis beaufort nasib baik system ok. bayar rm2 wat report. gitula cite semalam. dok masa habis dalam kete.

bile balik umah, sbb marah adik aku wat hilang resit aku suh basuh kete dgn firuz. hahaha...sampai ke dalam kete aku suh bersihkan pakai vacum. aku terbaring sakit pinggang la apelagi. 

kol 1.30pm siap2 lagi hantar adik aku gi spital appoinment doktor plak. huishhh..mmg full gila la jadual semalam. 

tu aku cakap dgn adik aku. kalo kau x blaja rajin2 jugak. aku hempok aje. hahahah..

kesimpulannye, sape2 punye resit kemasukan ke sabah tu ilang. kau pegi je la wat report polis. xyah susah hati sampai xleh tido malam. 


3 comments:

Lynd said...

dapat rasakan kestressan ulang alik tu,

cik hani said...

dulu pernah g trip Sabah. tak tahu pun pas tu kena simpan. takde orang bagitahu. or maybe dia hany abagi tahu kat segelintir pelajar depan sahaja.

masa tu pas tu saya simpan dalam sling bag, roommate pinjam. dia clearkan semua barang dalam tu.

masa nak balik, kena tahan la.. nasib baik ada 3 orang yang hilang resit tu. masuk dalam bilik, kena ceramah di emigresen tu.
bengang.

sampai sekarang, saya rasa tu bukan kecuaian saya.

sebab SAYA BODOH dan TAK TAHU pas tu kena simpan.
dan saya TAK DIBERITAHU untuk simpan pas tu baik-baik.

cik chinta said...

lynd: dgn perut boyot lg rs nk makan org...hahaha

cik hani: ptut pegawai cakapla kan dgn org yg dpt pas. ni dia bg pastu wat bodo je kan. menyusahkan.

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com