Sunday, April 22, 2012

mabuk darah kalini sampai tahap menggigil2 je ;p

jumaat ritu lepas meting SPEED Fizik. laju2 aku g klinik kerajaan yang disyorkan oleh kwan2 utk buat hiv test. setelkan sme urusan borang cepat2. aku da malas nak pkir2 lagi. 

walopon gerun dengan cerita2 orang sesi perjalanan nak buat test ni. apekan daya. nak tanak harus diselesaikan juga. aku kan mabuk darah, derang asik cite darah kena amik satu tube. haruslah aku pening kepala dengar.

sampai je sana rupenye hiv test bole buat waktu petang pkul 2. so, utk tak buang masa yang ada 3 jam lagi. aku balik sipitang dan hantar printer. hebak jugak aku bahagikan masa bila pkir2 balik. alaa..sipitang bukan jauh. aku drive 30min da sampai.

pastu ngam2 patah balik ke bopot da pkul 150pm. trus aku daftar n isi2 borang2 sme. derang ada jugak tanya, mana pasangan? aku jawab "takde, keje". 

pasal masa aku buat test ni, ada juga pasangan2 lain. sme datang berdua. terasa hati jugak sikit2 =D sme mende aku buat sorang2  kan? apekan daya :( inilah pengorbanan kekasih hati sang pelaut ;p

habis isi2 borang derang suh pegi makmal patologi. start sini aku dah mule rasa menggigil sikit2. pastu aku tertengok lagi orang kat dalam start kena cucuk kat lengan. pening!

turn aku masuk, taktaula adekah aku ni kepoh ke apa. aku pula yang pegi tya orang pompuan yang nak buat hiv test tu.

aku: berapa banyak nak amik darah saya ni?
dia: tak banyak la (sambil amik picagari pastu amik jarum pasang) dalam 30ml je (siap tunjuk kat picagari paras mana darah nak sedut).

aku: ehh? nape nak guna injection? bukan cucuk amik setitik je ke? napa nak amik banyak2? (menggeletar maksimum sambil buat muka kesian)

dia: kejap je ye. tak sakit pon. trus amik lengan aku pasang ikatan ketat2. pastu cucuk sedut darah (dia pasan aku penakut, tu la dia tanak cakap banyak2)

aku: masa kena cucuk pandang lain. menggigil tak ingat dunia.

dia: oke siap. 

aku: trus keluar laju2 dari bilik tu takde ucap thx pon. sebab kepala aku da mula trima kesan nak pitam pengsan dan loya nak muntah.

sampai kat luar aku duduk diam2, nasib baik ada orang sbelah kasik cool down. kadang2 aku rasa nak lempang juga orang sbelah ni. dia asik cakap2 nak kasik bertenang sebab tguk aku lain mcam. kepala aku serabut dgar dia punya kata2 semangat nak suh aku rasa oke. 

hishh...kat sini, aku menggigil sampai bibir2 pon ikot bergigil sama. pucat habis. aku loya nak muntah. tapi x jadik. selamat. kalo tak malu kat orang2 sbelah. poyo je kan? baru amik darah sikit da eksen lebeh2.

masa tgu turn result plak...

kitrg kena panggil beramai2 masuk dalm bilik nurse utk di beri penerangan tentang talasemia n hiv. habis je ceramah nurse tu cakap 

"lepas ni saya akan panggil sorang demi seorang utk diambil darah bagi pemeriksaan hiv"

aku dengar mende alah kena amik darah, trus aku hairan. 

nurse tu kemudian cakap, "ada apa2 soklan?"

laju aku angkat tangan pastu tanya 

"tadikan dah amik darah banyak. tak ckup? ni nak amik darah utk apelagi?"

nurse: darah tadi utk ujian talasemia, hiv lain lagi. 

aku: pening balik. baru nak hepi2 dapat results =.=''

trus aku kuar dan tgu turn sambil menggigil lagi. sampai je turn aku kena panggil masuk dalam.

aku: cepat2 tau cucuk, saya takot.

nurse: la..dia mabuk darahla. sambil cakap kuat2 kat kawan2 nurse yang ada dalam bilik tu. 

skali masa nk cucuk guna alat khas tu, tetibe time tu la dia nak rosak. arghhh...nape tym aku plak nak rosak??? 

trus derang cakap "cucuk guna jarum biasa ja" 

aku yang dengar tambah la..."JARUM"..nasib tak pisau kan? sebab dlu masa aku kecik2 guna pisau beb dia hiris hujung jari.

dahla aku tguk nurse yang bakal menyucuk aku ni muda remaja. lemah otot. tak pecaya aku budak ni bole cucuk btul2. kang dia cucuk dalam2 kompom aku menjerit T_T habis satu klinik gegar.

nasib dia tuko suh nurse veterans cucuk. start je nak cucuk aku tguk lain. derang ni, dah cucuk..diam2 jela. ni siap cakap. "haa...da cucuk, darah da keluar.." pastu siap picit2 lagi jari kuat2 nak suh darah kuar banyak2. seram dah badan aku...sejuk. siap je, macam biasa tanpa tguk muka nurse tu..aku lari kuar laju2.

pening kepala datang balik T_T

aku rasa pasangan lelain perasan aku mabuk darah, sebab lepas je kena amik darah aku akan diam2 tunduk sambil menggigil pucat muka. ada aku heran? derang taktau aku cuba elak dari pitam dan muntah.

dalam 20minit. keputusan pon kuar. legaa...siap da semua. me..? opkos negatip maaa.

utk orang yang tak mabuk darah maybe biasa2 je kot masa buat hiv test ni, tp, bg orang mcm aku, pengalaman luar biasa ni ^__^

nurse: result, hiv negatif. talasemia bukan pembawa. dah bole kawin. (erkkk? tetibe?)

aku: yeayyy..dalam hati la beb. reality..terima kasih sambil cium tangan nurse. sopan kan?

derang ketawakan aku sebab takut darah. kesian kan? jadi bahan lawak dalam klinik utk petang tu.

okeh..sile la gelak. tu pasal aku tanak jadik dokter. dari kecik aku mabuk bile nampak darah =D tak kool kan?




8 comments:

syizanshafik said...

hehe,kesian tapi kelakar la sis.. nnti bulan 9, kita pun nak g buat HIV test.. ^^

cik chinta said...

sama2 kite mengkawin (:

Sharinginfoz said...

kalau ambil darah sikit just lukakan ok je tapi yang ni guna jarum, alamak...

cik chinta said...

sgt menyeramkan kan? yg hadapi lbih rasa seram

doter69 said...

entry ni lucu, hokey~~~

cik chinta said...

lucu ko ckp? seram adelah.

najwa nano said...

dah boleh kawen.yeayy!akak bru takut darah,,najwa takleh tengok darah terus,tengok darah terus pitam.darah sndiri every moon je boley tengok.hihihi

cik chinta said...

ape2 berkaitan drh mmg failed!dgar cite pon geli. ha8

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com