Tuesday, August 11, 2015

kisah kuih keria

jumaat balik sekolah mgu lepas aku direk g pasar beli barang dapur utk 1 week nye stok. aku jnis malas la ulang alik g pasar. mesti kena plan dah nk masak apa sepanjang seminggu. jadik aku terpkir nak beli keledek, nak trial error lagi wat keria. masa buat dengan cets ritu sme x menjadik. last2 aku da give up xnak wat lagik. letih je uli goreng pastu masuk tong sampah.

kalini gamble je wat. jadi idok nasib ko lah. ni goreng la.

klo spi part goreng sme mmg da pass la dr dlu. yg x pass nye nk salut dgn air gula tu spi jadik mcm bersisik.

aku gaul2 sampai berpeluh idong. spi satu tahap aku memang da rasa nak campak pegi tong. tp aku sabar. test dlu gaul spi gula kering. syukur, kesabaran berhasil. ko igt senang nk salut sampai jadik bersisik gula tuh? test la wat. aku da pnah tya ramai kawan. derg pon x reti. derg pegi blender je jadik gula halus. heheh. tp yg menyampah ci firuz bukan nak makan kuih ni. aku rasa kuih ni da masuk untk makanan generasi org tua. dah tua dah aku.

sjak firuz da besar ni da jadik mcam copypaste dad nye. makan aje dia igt. bukak mata makan. tgah tdo mulut bole cakap cucu cucu..nak susu. aritu balik klang raya ke-2 pon parents aku cakap. firuz ni memg copypaste gila famly sbelah cets. xde ciri2 sbelah fmly kite rupenye. rambut je la lurus ikot momy.

pagi bekpes da wat keria, petg wat plak jemput pisang, peveret firuz ni. nk wat jemput pisang yg sedap pon byk kali failed. asik la buka tenet. last2 jumpe juga ok. firuz ni mkn byk dah. bdan halus jugak. makcik aku ckp xpe. kang klo beso sgt nt spi ke beso x trun2 plak beratnya. hahaha..nmpk je halus tp berat. x larat nk dukung.

2 comments:

Ezy Loy said...

best kuih keria!
sedappp!

cik chinta said...

org tua je ni ske makan..hahaha

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com