Tuesday, October 6, 2015

cara mudah buat susu botol..hahahah

pengalaman breastfeeding walopon agak horror bagi aku sebab tido malam macam ayam selama dua tahun lebih ni. sakit badan kena tido mengiring rupanya tidak sehorror bangun malam kena buat susu botol. kihkihkih..

since dah ajar dia isap botol walopon firuz nampak aku asikla kais2 jugak baju suh buka. rimas btul, geram nak marah pon ada. malam2 saje je dia rapat2 kan muka kat baju kat dada. suh bagi chance nenen. aku wat dek pastu marah je la. baru la dia terhegeh2 cakap syusu..syusu..

paling malas wat susu sebab kena pegi dapur la kan. sebab susu & air panas sme kat sana. padehal dapur sekangkang kera je. tapi kalo dah nama malas sebab da syok2 lepak tgok tv. tetapla malas. kalo dlu singsing baju je da setel nenen. 

so, ada skali tu aku pegi umah makcik kat area sini jugakla. dia jaga cucu nya. rumahnye 2 tingkat, lagi la jauh kan nak menapak ke dapur kalo malam2 cucu nya mintak susu. jadik anak dia akan sediakan satu beg besar dalamnya siap isi susu pack2 macam ni. packaging gini ada jual kat area baby tu. ekceli aku rasa benda ni efektif digunakan bila korang travel. 

pastu siap sediakan air panas dalam thermos. botol susu jangan plak ada satu je. kena sediakan paling kurang 2-3 botol la dalam beg tu. sebab kang nak buat susu xyah basuh botol yang dah guna. bergantung kepada berapa kali anak kau mintk susu malam2. macam firuz paling banyak 2. tapi ready je 3 sebab start lpas isyak memang aku dah tutup dapur. dok je area hall.

sme ni letak tepi tempat tido. aku x letak dalam beg, susun je dalam bekas besar. thermos, air masak, susu siap pack2 tu n botol2nya. firuz pakai botol murah je. brand fiffy...bagus kan? tebal poket aku xyah beli mahal2. kihkihkih...padehal duitnya lari plak ke lain menyoping.

kalo nak jalan2 pon bagus wat camni. senang..naik flight pon bole je.

haihh....lpas ni rasa cam nak suh sambung nenen je lagi. share dengan adiknya. hahaha..sebab malas buat susu dalam botol. hihihih

2 comments:

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Milk dispenser kita sama..aida pun kalau travel bwk je yg ni..tp bila dua anak pun minum botol jadi messy sangat..semua kena beli dua..huhuh..bab bangun tengah malam buat susu tu pun sama..rupanya lagi horror dari sakit badan tetengah malam sbb bfeeding..bukak mata pun payahnya nak buat susu..huhuh

cik chinta said...

hahahah..betoi2. malas bgun malam buka mata. klo bf angkat baju je. hrp2 ada rezki bf lg kali kedua. kasi je akk nye share nenen jg. hihihih

Copyright © 2013 Reserved to Nufaka's Blog's
Design by Azhafizah.Com